Северните части на Европейска Русия, без да бъдат най-студени в абсолютно изражение, са с най-голяма отрицателна  температурна аномалия от изброените места. 
На 5 март отрицателната аномалия там е между 14 и 16 градуса, респ. с толкова температурите са под обичайните за датата. Във Воркута термометрите вчера са слезли под минус 43 градуса. Това е нормална температура за Якутия и някои места в Северен Сибир, но не и за европейската част.
В следващите няколко дни максимално охладената за сезона арктична въздушна маса ще се измести към западноруския арктически сектор и Скандинавия, а след това част от него ще бъде "изтеглен" от баричните сили към Централна Европа, в опасна близост и до нашата страна.
Това ще стане най-вероятно в периода 10-12 март, а трансформиран студен въздух(но все пак все още достатъчно студен за да понижи чувствително температурите) ще достигне страната ни по един или друг сценарий в периода 12-15 март.
Рано е за конкретни прогнози, тъй като моделите в момента се намират в пореден принципен разнобой. Някои от тях  писуват сценарий с образуване на студено ядро до Полша(Централна Европа), а впоследствие - Беларус и Украйна, докато американският глобален модел GFS "разтегля" студената въздушна маса чак до Испания, Гибралтар и дори Атласките планини. В следващите ден-два все пак моделите ще се консолидират и ще може да дадем прогноза с по-конкретни параметри, но вече може с достатъчна сигурност да се приеме, че втората декада на месец март, освен първите 1-2 дни ще бъде чувствително по-студена от първата, с вариант и за снеговалежи, при реализация на сценарий, близък до този на GFS.
Въпреки всичко март си е март и дори при по-съществена инвазия на студен въздух,  студеният период ще продължи няколко дни и в третото десетдневие на месеца неизбежно ще се затопли отново.