И заради сушата: България стана вносител на електроенергия

По данни на ЕСО за първите 19 дни на годината, вносът на електроенергия значително е превишил износа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сушата за кадърни управници, а не природната суша е причина от износител на ел. енергия да се превърнем във вносител на такава. За сега прохождащите анализатори мога само да спомена, че ВЕЦ никога не са били фактор в енергийния микс на държавата . Тяхното основно предназначение е да покриват върховите натоварвания по времето когато по тези земи имаше индустрия, работеща на трисменен режим. За износа на ток и режима няма да говоря- там нещата бяха ясни. Отново опираше до пари. И сега би трябвало да е така ако начело на енергийния сектор са хора разбиращи и мислещи за обществения интерес, а не за интереса на собствения си джоб. Тъкмо интереса за собствения джоб ни докара затварянето на 3 и 4 блок на Козлодуй, Построи "американските" централи за скъп ток, нарои фотоволтаици с високи цени. Този интерес изнася евтиния ток от АЕЦ и внася скъп ток за потребителите. Всичко до което се е докопал интереса на българския джоб се е превърнало в синоним на продажност, алчност и ненаказаност.

а заради тъпотията на управниците си....

Изнасяме електроенергия евтино, защото ако не покрием договорите сключени от некомпетентни другари на минимални цени за да има и за тях има неустойки!

а заради липса на образование и морал в досега управлчващите.Тези язовири се строяха за да не зависим от дъжда и сушата,а вие съсипахте всичко,направено от целия народ.Така,че не излизайте стези номера.Няма да минат вече.

Заради продажните правителства от 30 години насам ,които не щяха да строят нова атомна централа,надявам се един ден да са в затвора и за южен поток

Сбъдна се мечтата на сороските НПО-та и костовите протежета с американските ТЕЦове. Всяка държава се бори за развитие във високотехнологичните отрасли като енергетиката. А тези престъпници ни накараха да се откажем от енергетика, в която бяхме водещи в региона.

Няма въздух, няма вОда. Хората броят стотинки. Свърши тока за народа. Има селфита и снимки воайажи и калинки.

Това "ФЕЦ" фекална електроцентрала ли означава. Щот тогава само парламента мое захрани Балканския полуостров

Говорете в пари. На каква цена е вносният ток? По-скъп ли е от този, нашият, с наредените цени на ВЕИ-та, ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове? Ако е по-евтин, затваряме родното производство.

Вносния е по-евтин . Нашия минава през фирмите на Ковачки и Овчаров и става непродаваем . Големите консуматори си купуват отвън .

Нали не се заблуждаваш, че само изброените боклуци от теб имат фирми, свързани с тока?

Изнасяме евтиният ток от АЕЦ-а, защото има сключени договори от някои другари, а вноса си го вижте във факурите

Таковахте ли мамата на 4 реактора от АЕЦ Козлодуй,седерасти нещастни,мърши продажни...Е сега трябва едно рязко застудяване една седмица,не повече през февруари и режима на тока ни е сигурен.Тоя филм веднъж го играхме по-миналата година и само Господ ни спаси,щото времето тогава се постопли,ама тогава поне язоворите бяха пълни.Румънците тогава отказаха да ни продадът ел.енергия.

племето на територията ни е късопаметно и бързо забравя какво е било. Важното е да се режат лентички и да се ремонтират отремонтирани магистрали. А, да не забравяме и "айде лотарията" ... Тъжната истина

Спешно да се иска коментар от Меглена Кунева- мадам " Йес "Тя може и знае всичко!!Нали затвори ядрени реактори ??

да спират тока за шопите и министрите у софето да им доди акъла у студа чи без втори АЕЦ ни мой! Ама нали са кухи лейки

Добре ще е да се провери и с колко се е изменило производството на ТЕЦ-овете. Може някои да са намалили изгарянето на боклук. На следващ етап високата цена на квотите ще доведе до неизбежно завишаване на цената на тока.

Слагайте още фотоволтици...малко са.

внасят за да се намали средната цена на ел. енергия? Нали ВЕЦ-овете не бяха определящи за средната цена ел.енергията? Очевидно пак манипулации за повишаване цента на ел. енергия!

ама Белене не ни тярбва, нали!

Четете в скандално нет ,правителството какви ги върши.Уестин хаууз са фалирали мошеници,изгонени от Полша и Украйна.Горивото им не е добро.Статията е "Грабеж! Уестинг хаус ни открадна АЕЦ Козлодуй1 Токът скача тройно"

корупционния проект БеляНе, вече и обикновените хора разбраха каква беля е и то най-вече за бъдните поколения.

Некадърното управление на водните запаси не е "сушата" Абе как в пустинен Дубай има вода в изобилие и е по-евтина от българската? Вода гази, жаден ходи!

щото изповядват исляма, ако гласувате за ДПС ще има вода в изобилие

май някой ни готви директно управление от Турция ...ДПС начело с Курни министър председател

Така е в Калинково. Нема. Нема вода, нема ток, нема чист въздух...Обаче, има стабилност.

Сушата, поне тази откъм вода, няма нищо общо с факта, че от износител сме вносител на ел. енергия. Сушата в областта на интелекта и обществото ни са причините. Егати и стадото сме, егати и мършата!

Най висока е заради герб и седесарите. БЕЛЕНЕ трябвале да заработи още мин година

Пуснете картинката в 19:00 - и тогава вижте дела на ВЕЦ-овете... Те се ползват главно за покриване на върховия товар, през деня не работят, турбините се пускат от 19-21 и сутрин. Вечер дела на ВЕЦ е 10% На ЕСО диаграмата е момента, на https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=BG може да се проследи по час.

.. ти наистина ли не разбоираш къде е приоблема или мислиш другите за балъци???? Не внасяме поради НЕДОСТИГ на ел. енергия родно проиизводство, а внясяме поради по0-ниската цена на вънпшния пазар. А по-ниската цена на външния пазар е заради далаверата с 1) американските ТЕЦ-ове и 2) с възобновяемите източници на енергия (соларните и ветро парковете) ... и зад двата вида стоят мощни лобита-далавераджии! Тези лобита бяха набутани от Иван Костов и всяко едно правителство досега след него.

Е няма как тази енергия от ТЕЦовете и възобновяемите източници да е по-евтина от тази на АЕЦ няма такъв филм просто- Или има супер далавера, за сметка на бедния народ-

Точно казано. Ето един разбиращ от енергетика дето не клакьорства на партийните централи. Калинките да четат повече преди да седнат да коментират енергетиката.

Когато заради ВЕЦ-ове нямаме производство на ток, значи сме я закъсали сериозно. Хем няма вода, хем няма ток. това само пожарникар чел една книга през живота си може да го измисли. Имало ток. Имало вода. Абе ние от основен износител на ток за всички балкански държави се превърнахме във вносител ли? До там ли я докарахме? Идва 97-ма, и ако съм добър предсказател сигурно ще има барикадиращи се депутати в парламента.

това го кажи на кунева ....и на партньора на БСП който продаде ТЕЦ варна за един долар на Доган . ..не е просто пожарникаря, а тези приватизирали и затваряли

Половин книга, много Ви моля! Това, че една филия с мас е овластена от малоумни полуидиоти, на които естественото предразположение към живота е да търсят себеподобни, изобщо не значи, че трябва да бъде надценявана с лека ръка.

Живи да ги ожалиш нашите олигарси, източиха водата в язовирите за жълти стотинки. Сега няма валежи и откъде да се точат още язовири. Ако ни е по-евтино да внасяме ток от вън. Като сме се докарали до тук, от алчни олигарси и тъпи и продажни политици.

Макар да не започвам свързано с темата, е много свързано. Едно време имаше футболен мач на националният с Албания. Точно тогава по искане на ЕС се спираха реактори в АЕЦ Козлодуй. Та покрай мача се разбра, че всички в Албания знаят за това, защото минавали тогава на режим на тока. Загубихме този пазар.

Не че съм капацитет, ама не ще да е от времето. Просто о...ахте и този отрасъл. Да имаш АЕЦ и да внасяш ток - ами станахме за смях!

И бая зор видяхме докато се откажем с мерак от 2-та реактора и Белене, ама накрая все пак успяхме. А да - и от Южен поток също. Чудехме се за какво още да се надупем, за да сме убави.

И как да вярвам ,че при тази топла зима ще сме толкова зависими от Вецовете.

243Win

А къде ви е студения резерв, защо не работи???? Или плащате на "наши хора" за да не работят? На Доган давате милиони всяка година за студен резерв точно за такива ситуации. ЗАЩО НЕ СРАБОТВА ТАЗИ СХЕМА СЪС СТУДЕНИЯ РЕЗЕРВ? Крадци!!!

Тук не става дума за МОЩНОСТИ (далаверата на Доган е там) ... става въпрос за ЦЕНА ... истинският въпрос е КОЙ направи така, че да има икономически смисъл да внасят това, което може да купиш произведени у нас. Отговорът е Иван Костов, който подписа дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове с ГАРАНТИРАНО изкуйпуване на тока на по-дебела цена от тази на АЕЦ. Това, мой мили Евродемократ е истината. Всичко е въпрос на сметки - няма досега в света измислена по-евтина енергия от атомната!

243Win

Верно ли Иван Костов е виновен? Той ли купува ток от АЕЦ-а на смешна цена и го продава с огромна печалба? Ей, това комунистите сте големи чугуни!

Бреееей, тук само тежки енергетици - евала!!!

Сигурно от 50-те години на 20 век България е била само износител на ел енергия.За пръв път от толкова години ВНАСЯМЕ. Оставете ГЕРБ да управлява в Сахара и след година ще има дефицит на пясък.

Картинката с товара на ЕСО показва моментното сусъстояние в 10 часа през деня. Тогава големите ВЕЦ-ове не работят. ВЕЦ0-овете не са базова, а върхова мощност. Пускат се вечер към 18:00 за да покрият вечерния максимум. Вносът ореобладава над износа, защото големите потребители и търговците вече имат възможност да купуват енергийни пакерти от чужбина. Ако цената там за дадения период е по-изгодна ше имаме внос. Ако ние сме по-изгодни ще изнасяме. Това е реалният енергиен пазар.

Я сега клажи ЗАЩО според тебе цената на "енергийните пакети в чужбина" е по-ниска от тази на българския пазар. Как се образува цената на българския пазар и има ли в нея компонент, който е по-скъп заради "едни" американски ТЕЦ-ове?

Azzzzzzz

ейй ма си прост..къде е ниска цената бе.. е Германия е в пъти по-скъпо..прост народ.. все знае..

Пореедната криза назрява ....тиквите са родили нови изпитания за населението .

Стабилност във всичко !!! Особено в унищожението на България !!! Нашата държава няма да я бъде след тези "марокански" скакалци / да ме прощават скакалците / !!!

още от време оно...

Някой вярва ли на това заглавие? :) Сушата!!! ХаХаХа

вече нямаме селско стопанство,нямаме промишленост,нямаме,вода,нямаме ток,нямаме въздух,а нямаме виновен-заспал народ,ако въобще може да се нарече народ ,

Сега разбрахте ли защо трябва да имаме атомна електроцентрала и тя да е основен източник на ел енергия за България а другото да е спомяжателно и за износ.... Ама не ще правим референдум трябва ли ни АЕЦ ебаси простотиятае за това трябва АЕЦ и това не е въпрос който да зададеш на хората то е ясно това е стратегически високотехнологичен обект и всяка страна иска да го има а ние зорлем го имаме разваляме го и не искаме нов. ЧЕСТИТО

И сега имаме АЕЦ, но тази евтин ток се изнася, а хората в България плащат скъпия, на разни частни фирми и намазани политици. И друга АЕЦ да има, пак ще е същото. Построена от парите на българите, печалбата за други от властимащите. До като не почнат да падат главите на злоупотребили националното богатство на българите, няма да се управят нещата.

Референдум за АЕЦ Белене, имаше, гласуваха 20%, останалите спаха зимен сън. Преди референдума по медиите изпълзяха разни "специалисти" които обесняваха как имаме прекално много енергия и тази от АЕЦ Белене няма кой да я купи, а също обесняваха че бъдещото е във възобновяемите източници, за какъвто кой знае защо се смята и водата. Къде са тези специалисти сега?

Azzzzzzz

прост народ.. комунистите пак му виновни.. че му построиха АЕЦ.. а тия само крадът.. но народа спи..прост народ..

Нали гласувахте притив Беляне, на референдума с болшинство- Аз лично отидох до посолството да гласувам с ЗА, но хайде сега честито- Ако АЕЦ беше построен тогава по онези цени при положение ,че беше и платено всичко, сега щяхме да изнасяме енергия, а не да внасяме- Засушаването все още е в начален стадий по цялата планета . Енергията от АЕЦ все още е най-евтината и най-чистата енергия, която някога сме имали-

Ана в русея ли гласува интербригадистко чедо?

Така.Вижте кво се случва.Населението намалява,няма икономика,а тока не стига.Що не Ви еба путк ата майнина.Само АЕЦ може да захрани цялата стана и да изнасяме даже.Трябва оная кривозъбата Кунева да и е....ба м...та смърдела да я обесят без съд и присъда за закриването на реакторите.Ей хора БЪЛГАРИЯ умира.ЗАПОМНЕТЕ ГО.

Azzzzzzz

то няма нужда да го помянт, ами да се махат от тая прогнила от корупция държава..

То хора няма, ток няма, какъв завод на VW чакаме?

Сега вече и газ от Турция, Румъния и Гърция ще внасяме, ток от Турция, Румъния и Сърбия, утре вода и месо. Нищо лошо, ама като не можем сами да си задоволим нуждите и не произвеждаме друго с което да търгуваме и компенсираме, как ще си плащаме на комшиите?

Пари нема, действайте!

на собствениците на тези 113 малки ВЕЦ! На бас че няма нито един "случаен"

Не са случайни, прави си.

Малките енергийни източници осигуряват основният приход на чарвените партии Нали те си осигуриха гарантирано изкупуване на енертията Нищо че е скъпа и неконкурентоспособна Ще видиш списък ама друг път

След като направи от България пустиня и боклуджийско кошче, сега се оказа че Боковци и енергетиката са съсипали. Нали самия Боко спря АЕЦ Белене, защото нямаме нужда от ток. Сега Гешев ще вкара ли в затвора всички сороски нпо-продажници, които тръбяха че не ни трябват нови мощности? И всички костовисти, които имат интерес да ни грабят америакнските ТЕЦ. Кой ще влезе в затвора за унищожаване на енергетиката ни?

Кой да влезе ли? Аз предлагам да се започне с тези, които подписаха и затвориха четирите енергоблока на Козлодуй. И сетне - по списък. А той, списъкът, е дълъг.

Не е заради сушата, а заради триумфа на посредствеността в управлението и мафията зелена енергия ! Ако имахме вече Белене щяхме да изнасяме а не да внасяме ток. А и цените нямаше да са тия които плащаме сега. Само не се напъвайте да ме убеждавате, че не етака !

При неработеща икономика щам се налага да внасяме ток...

... и топла зима...

Трябва да повикаме Грета Тунберг, тя ще каже как да се реши проблемът! Нали на икономическият форум в Давос тя е вторият най-важен и влиятелен човек след Тръмп?!

Не се шегувай с болни хора, шегувай се със стари хора, за да те стигне.