Как точно "работи" парниковият ефект? (видео)

За мнозина не е съвсем ясен механизмът, по който парниковите газове задържат топлината в земната атмосфера

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Учените" /кавичките са поставени нарочно/ в капиталистическите страни си нямат БАН, който да харчи по 100 милиона годишно за глупости. Поради тази причина трябва да се финансират по друг начин. Никой не дава пари за проекти, от които няма полза. Освен ако сериозно не го уплашиш опреди това. Аз помня времето, когато ни плашеха с озоновата дупка. Как UV лъчите щели да стигат до мозъците ни и да полудеем, ако продължаваме да ползваме дезодоранти. Е, да сте забелязали намалено производство на дезодоранти? А озоновата дупка се затвори сама преди десетина години. Никой от "учените" не обяви това публично... Но десетина години преди тя да се затвори всички спряха да говорят за нея и зачепкаха темата с парниковите газове... Гладни хиени, какво да ги правиш?!... А каква всъщност е истината - всеки САМ може да разсъди, ако подреди правилно следните ДФАКТИ: 1. Земята е преживяла около 20 ледникови периода. 2. Животът не е изчезнал през ледниковите периоди. 3. Растителни и животински видове постоянно изчезват и се появяват нови, независимо от периода в който се намира земята. А ето и пътя на логиката. Няма как да има два последователни ледникови периода, ако между тях не е имало период на глобално затопляне. Който твърди обратното просто е идиот. Ако има двадесет ледникови епохи, значи има ПОНЕ 19 епохи на глобално затопляне. Който твърди обратното е идиот. Всеки период на глобално затопляне /без настоящия, за сега/ е последван от ледникова епоха. Който твърди обратното е идиот. Човекът няма никаква роля за преминаването от период на глобално затопляне към ледникова епоха. Който твърди обратното е идиот. И така: ИДИОТИ ЛИ СТЕ? Защо си мислите, че сега глобалното затопляне се различава по нещо от предишните? Защо си мислите, че земята няма механизъм за промяна на тренда от глобално затопляне към ледникова епоха? Ами тя го е правила двадесет пъти вече!!!!!! А най-важното е, че всъщност най-голям замърсител с въглероден диоксид са вулканите. След тях идват кравите, след тях средствата за предвижване, след тях - битовото отопление и чак след това промишлеността. Но всички, без промишлеността няма как да си плащат за страха. И за това "учените" обявяват именно промишлеността за виновна в нещо, което всъщност си е един съвсем обикновен, нормален и напълно безопасен процес. Ако някой идиот си мисли, че можем да консервираме земята и да живеем при едни и същи условия вечно на нея е по-прост от амеба! Майната Ви зелени пирати!

Това се надявам да си го написал с ирония (която аз поради една или друга причина не успявам да уловя) :-) Защото в противен случай, е пълна глупост - ще ти дам само един пример. За 2017-2018 общият бюджет на БАН е 120 млн. лв. (и харченето на пари за наука не глупост, а инвестиция). За сравнение годишният бюджет само на Университета в Единбург за същия период е 950 млн. паунда, което е близо 20 пъти повече. Това, че "Никой не дава пари за проекти, от които няма полза. Освен ако сериозно не го уплашиш опреди това". Това е такава глупост, че даже не искам и да я коментирам. Някаква малка част от перото в бюджета на университетите идва от частни субсидии, но университетите по света са независими институции, които решават в какви изследвания да си насочат парите. Никой не оспорва, че си сътрудничат с бизнеса (и така трябва да бъде), но 95% от изследванията не могат да се капитализират към момента (тоест са прекалено абстрактни). Например, можеш ли да ми отговориш какъв точно бизнес ефект (това разбрам под "полза" в твоето мнение) имат изследванията в математиката, теоретичната физика (адронни колайдери, ЛИГО детектори), икономиката, психологията?

от неграмотник в областта на химията...Първо, такова "животно" - въглероден двуокис, в химията няма!!! Има въглероден диоксид и второ - парниковият ефект се дължи по-скоро на способността на тези молекули (въглероден диоксид, вода и т.н.) да поглъщат УВ лъчи и да емитират в инфрачервения спектър, т.е. да загряват атмосферата... И въпрос - защо публикувате неща, в област, в които сте невежи???

че прекалено малко си живял на този свят, приятелче...

Що бе, умник? Аз съм учил за въглеродния двуокис. И съм химик по образование. Както съм учил и за височината хаш, а не ейч. И други подобни.

ВБългария нямаше въглероден диоксид, а си имаше въглероден двуокис! След това се появи, незнайно от къде!

От целия вълнов спектър CO2 НАЙ_МАЛКО поглъща UV светлината. А най-много поглъща инфрачервената топлина. След което я излъчва отново в произволна посока. Само че тази инфрачервена радиация, която получава идва от земната повърхност и ако няма какво да я погълне, излита в космоса и земната повърхност се охлажда. Ако обаче има молекули на парникови газове (сред които е CO2), които да поглъщат и излъчват отново IR радиацията, то някаква част се връща обратно към Земята.

От целия електромагнитен спектър CO2 абсорбира НАЙ-МАЛКО UV лъчи. Най-много абсорбира и излъчва отново инфрачервени лъчи. Ако няма CO2 и други парникови газове в атмосферата, то инфрачервената радиация излъчена от цемната повърхност, ще отлита направо в космоса. Само, че молекулите на парниковите газове, абсорбират тези лъчи и ги излъчват отново в произволна посока като една част се връща обратно към Земята.

Статията все едно е писана от научен работник работещ в областа на газовете отразяващи радиация. Проблемът е, че този въглероден диоксид постоянно се увеличава, защото ползваме фосилни горива и продукти извлечени от земята, които необратимо няма как да се върнат там. Сами си копаем гробовете и алчността доведе до този момент. Изведнъж се оказа, че петрола е най-важен, защото улеснява транспорта, а от там търговията. Пренаселването на Земята също е проблем. Населението трябва да е около 1-1.5 милиарда за капацитета й.

Това което “произвежда” човека няма абсолютно никакво значения в процеса на затоплянето или охлаждането или както е по-правилно да се казва , в промяната на климата. И това е така, защото въглеродния двуокис / както пояснява един друг коментар по-горе/, се произвежда на 98% от Световноя океан, който покрива по-голямата част от Земята, а ние нищожните хорица / които въпреки милиардите с които се броим, на тегло сме по-малко отколкото са мравките на Земята/, произвежда даме едва 0.05% от този парников газ,

Ломоносов, не така лекомислено, Ломоносов! Това, което произвежда човека има огромно значение, след като за 100 години успяхме да повлияем така драматиано на климата. CO2-то, което се произвежда в океаните e значително повече (~332 млрд. тона) спрямо това, което произвежда човека (~29 млрд. тона). Но има едно "НО"... Световният океан абсорбира повече CO2 (~338 млрд. тона), отколкото отделя в атмосферата, тъй като водораслите преобразуват част от това количество обратно в кислород (6 млрд. тона). Проблемът с CO2, който човекът произвежда е, че той е над капацитета на абсорбция на светвния океан и като следствие си остава в атмосверата, водейки до повишаване на температурата. То бавно води и до повишаване на морската вода, което пък води още повече до намаляване на способността й да разтваря газове (това е причината като си правите чай на котлона с повишаването на температурата да се отделят мехурчета от нея). Така се отделя още повече CO2 и от световния океан и процесът става лавинообразен.

тотална фалшификация, топлете се през зимата с въглероден двуокис да му видите "парниковият ефект", щото е газ без реален парников ефект!!

Обърка нещо декларацията. Да беше написал да си изолираме жилищата с пласт въглероден двуокис ... и водна пара .... да бееме почнааали да ти се връзваме... Ама то дори и това не схвана. Но знаеш, че е фалшификация там каквото и да е, ама е фалшификация.

с много погрешни декларации

разбрах че не разбрах.

Защото аз и това не разбрах...