Слънцето и вятърът вкараха в задънена улица германската енергетика

Политиката за подпомагане на възобновяемите енергийни източници не доведе до намаляване на CO2, а виновниците са... облаците и антициклоните

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разбира се, че Веитата ще се развиват и се развиват. В момента Технологията толкова напредва, че скоро настоящите паркове ще останат в миналото, а подмяната им доста скъпа. Няма как да се постигне "баланс"! всяка прогресивна промяна е съпроводена с много трудности. Статията е доста слаба и с подчертаните изрази и удебелени букви не се постига убедителност, не и за хора, които могат да мислят. Днес в епохата на информационното общество голяма част от хората стават все по-глупави - един стрганен времеви парадокс! "Да виждаш по-далече от наса си" е празна метафора за доста хора.... В земните недра има природен газ, който няма изгледи да свърши скоро и е една добра алтернатива. Французите все пак са голям фактор в ядрената енергетика и е нормално коментарите да са в тази насока, но това е друга тема. Има много други фактори, които допринасят за нарастването на въглеродния двуокис и вредните емисии... Никой не поставя въпроса с това какво се случва с отработеното ядрено гориво и, че ако не бяха секретните градове в Русия едва ли щеше до такава степен да се разчита на ядрената енергетика, особено тук на Изток... Необходим е баланс, но при съвременното консуматорско общество такъв е невъзможен. Проблема за всичко е в нас...

Политиците се опитват да мислят вместо инженерите, пак искат да прокарат интересите на някой. Облаци едва ли има едновременно върху всички соларни инсталации, или едва ли вятъра спира на всякаде едновременно. Има огромни пустини в Азия, Африка, Америка, Австралия, в които с месеци няма облаци.

Лошо няма в слънчевата енергетика, проблема е че няма стабилност в мрежата. Нещо трябва да стабилизира потреблението. А за момента това е атомната централа и въглищните централи. Когато зимата падне слънцето, а консумацията се увеличи - трябва голям буфер, който да компенсира липсите. Вторият проблем произтича, когато тези централи не работят в оптимален режим, то за киловат ток се увеличават въглеродните емисии. Имам напредвид киловат ток от слънце + 4 киловата, произведени с ниска ефикасност, не води до реално намаляне на въглеродните емисии. Друго, което ме дразни е производството на енергия от фотоволтаици е само за богоизбрани. Кой домашен производител може да се върже с двупосочен електромер? Докато свободния пазар се изкривява с административни номера, нищо няма да стане!

Така е, прав си. Вместо бабичките да си хвърлят парите през терасата на разни мошеници биха могли да платят за инсталирането на соларни панели на покрива. Така хем ще има работа за специалисти по монтирането и поддръжката, хем бабетата ще получат по нещо от горе над пенсията си. А специалистите по инсталиране и поддръжка естествено ще изкарват и те пари и ще плащат данъци и ще са от по-младото поколение, което сега е избягало по чужбина.

Ядрената енергия е спасението и решението за запазване на природата чиста. ВРЕМЕТО ЩЕ ГО ПОКАЖЕ !

300 поколения след нас ще трябва да изплащат сегашното "спасение".

Намаляването на СО2 може да се постигне като се намали енергопроизводството и като се засадят нови гори. Това не е по възможностите на една държава. Засаждане на нови дървета трябва да има по целия свят. В България специално имаме доста терени с ...нищо. Нито е ливада за косене нито е нива нито е гора. Поогледайте се! Тези терени могат да се залесят. Само дето България е нищожна на фона на света. Що се отнася до намаляване на енергопроизводството това е ефективно с методите на пестене на енергия. Проблем възниква с интересите на много компании, не само енергиините. Какво имам в предвид? Трябва да се спре производството на стоки "купи и хвърли". Вярно е, че това движи много икономики, но изразходва и огромни ресурси които не се възстановяват. Всички вещи за потребление трябва да са с дълъг експлоатационен срок. За да се произведе един автомобил се изразходват въглища за претопяване на желязото. Може и електричество, но това е енергия произведена от някакво гориво. Така ако автомобила се ползва за кратко, то същото желязо се претопява отново и отново... А какво да кажем за планините от стара битова техника или строителни отпадъци? Лесно се произвеждат и пекат тухли. Лесно е да изхвърлите старите строителни отпадъци някъде. И след време планетата ще заприлича на сметище от бетонни трошки и тухли, пластмаси и найлони и каквото още се сетите...Въглища, нефт, газ ще са вече изгорени. Въздуха замърсен. Дървета почти няма. И цялото това "бъдеще" защото сега трябва "да се правят пари!!!"

Що не видях да се споменава ядрената енергетика? Ми щото там е решението - чиста и евтина енергия. С една забележка - евтина, ама за производство. А трябва да се продава скъпо, щото потребителите, и промишлени, и домашни, по сто пъти да си опичат акъла, преди да ръгнат нещо в контакта. И айде почнете да ги продавате тия слънчеви покриви, че само чувам за тях...

Не съм енергетик и като прочетох статията възникна елементарният въпрос - как може такива незначителни проценти енергия от слънце и вятър - 2.8% и 1.3% да причиняват толкова съществено увеличение на цените на немската електроенергия спрямо френската?

Еее дочаках един да мисли, поздравявам те и плюс! Мналата седмица в Португалия държавата продаде 523Мвт /половин атомен реактор/ на търг за изграждане на фотоволтаици! Спечели оферта , която предложи 0.02 Е за киловат!! От тази статия по голяма глупост/ или манипулация/ не бях чел скоро! Някой бие към АЕЦ....

"Пенчо бре чети! Пенчо не чете..." та и ти така. Същите търгове бяха и в Германия преди 15 години. Така ще бъде и в Португалия, че даже и по зле ще е.

Седнал някой да обяснява за това как Германия нямала ток... Че ако днес Германия отделя толкова въглероден двуокис колкото през 90те години, то това означава, че няма повишаване. А повечето проучвания и договорки за намаляване на въглеродните емисии се базират именно на тези нива от 90те. Не трябва да се забравя също така, че днес Германия произвежда и повече, защото и пазарите са се увеличили. Та ... да днес може би Германия е в точката на инверсия. След 10 години пак ще си говорим за енергията в Германия... А и да не забравяме и това какви усилия се полагат в тази държава по отношение на строителството и енергийната ефективност.

Германия здраво използва енергия от френските атомни централи.

Фотоволтаик? Да, за улично осветление или за каравана... Всички други обяснения са просто шарлатанство!

stankow

Пробвахме го за отдалечен ретранслатор. Ми то през зимата седмици наред имаше ток от 11 до 13 часа. През останалото време ?

Вече съм монтирал фотоволтаик в къщи. Директно е вързан към бойлера. Нагревателя е отделен, нисковолтов, правен по поръчка. Така системата не се нуждае от допълнителни устройства и акумулатори които да е оскъпяват. Самия бойлер си има оригиналните 230 волтови нагреватели. Двете ел.системи са напълно отделени електрически. Така се възползвам от слънчевата енергия когато и колкото е има. Ако подобни системи се направят на много места това ще доведе до спадане на ел.консумацията в системата като цяло.

Мнооого неефективно. Да си грееш водата с ток от соларен панел??? Колко киловата то "набива" панела дневно? Може би 1Кв. Едно руло черен маркуч на покрива би свършило по-добра работа. А какво става, ко бийлеар достигне зададената температура - гибиш енергията ...

Може без АЕЦ Защо са им на ганьовците два ?! Мирише на корупция като от Радеф на грипени

Глупи, могъщата германистанска икономика се крепи на френската ядрена енергетика и на руския газ. Отделно - на 40 хил. американска окупационна войска.

Няма АЕЦ - няма Чернобил, няма и радипактовни отпадъци Те са си направили сметката Мислете вие къде ще се скриете като гръмне руски-китайското БеляНе Мдаа

Немските примитиви ни върнаха 300 лета назад.

Ти си ненормален, което е равно на русофил.

Не се набляга достатъчно на нещо много просто и ефикасно - намаляване на консумацията.

Намалих консумацията на храна на магарето и то взе, че умря.

Европа се управлява от идиоти. Горят боклуци за да зареждат ултра вредни батерии на автомобили, и с главата в задника си си мислят, че са ЕКО.... Дават милиарди за някакви си измислени източници, които за да дадат малко енергия, производството им и позиционирането в природата създават ужасно много отпадъци и боклук, ама нали са ЕКО... същевременно в цяла Европа американски централи бълват енергия от ниско калорични въглища и продават енергия на в пъти по-високи цени.... а бе те имат филтри бе, ЕКО са... ЕКО таратанци.... ЕКО ИДИОТИ...

Ако не дими, не мърси, не трещи и не смърди - не е завод, не е икономика!

Едно разбрах в краткият си живот - надписа "ЕКО" удвоява цената на всичко. Колко е еко, това е отделен въпрос. Всякакъв вид субсидии изкривяват естествения режим на работа в икономиката. Наляха се стотици милиарди в едни корпорации и банки и въглерода си остана, че се и увеличава. Ще дойде момент и ще си платим дяволъка, дано не е късно. Няма как да зареждаш електрическия автомобил с ток от лигнитни въглища и да си ЕКО. Абе няма смисъл да се ядосвам за глупости, приятно писане!

Само ЕС спазва правилата - бантустаните, наред с американския бантустан димят, колкото могат! Но всичко си е на място - папратите, тревите и алгите са събирали въглерода стотици милиони години, за да ни е сега удобно, но ний ще ги пуснем в атмосферата за няколко стотин и ще върнем атмосферата от онуй време, га са се правили въглищата. Тогава малко ще ни е горещо, няма да ни стига въздуха, ма няма и да живеем дълго, но за папратите, тревите и алгите пак ще настане Рай на Земята!

Човечеството е достигнало своя апогей на развитие. Време е някое идиотче да натисне голямото червено копче и да занули сметките на ниво каменен век. Следва ново развитие и ново откриване на топлата вода, след това ДВГ-то и т.н.

Добро четиво за зелени тикви.

Последните две-три десетилетия ме доведоха до тъжнатая и хумористична мисъл, че така нареченият ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ в Европа и САЩ се състои предимно от подбрани идиоти и празноглави недоучени глупаци , които заедно с псевдо учени, готови да си продадат задните части за пари и постове, в края на краищата, рано или малко по-късно ще загробят човешката цивилизация не само в материално отношение( какъвто е конкрет6ният случай) но и в морален аспект..

Изключително манипулативна статия! Емисиите СО2 били останали същите като преди 20 години и това било доказателството, че зелената енергия се била провалила? А с колко е порастнала икономиката за 20 години? Колко повече фабрики бръмчат и коминчета пушат? Как беше - бедни сме, защото се прости или сме прости, защото сме бедни?

По мои наблюдения, коминчетата из Европа не са се увеличили за последните 20 години. По-скоро са намалели. Виж, броя на ауспусите е по-голям, но нали има разни филтри и други задължителни глупости. Що се отнася до възобновяемата енергия, несъмнено там е бъдещето, но заедно с атомната такава, а ако могат да измислят и друг източник, още по-добре. Що се отнася до простотията и богатството, огледай се и ще видиш, че няма такава зависимост, каквато си написал.

stankow

Запазете това четиво. Препрочитайте си го. Няма как по-ясно и по-кратко да се каже. Има фундаментални истини, които не могат да бъдат преодолени с лозунги. Дори от най-кресливите екоекстремисти. Като германските например.

ПРЕНЕБРЕГВАНА по ЗНАЙНИ причини в България, заради което плащаме скъпо и прескъпо отпление: "... когенерационен цикъл, като се използва за производство на топлина, необходима в северните страни. Това позволява не само да затоплят сградите, но и да се постигне по-ниска цена на електроенергията за сметка на заплатената от потребителите топлоенергия." - край на цитата. Не става въпрос за когенерационния цикъл, а за произведената от отоплителните ТЕЦ-ове еленергия, изкупувана от НЕК скъпо и по задължение... и плащана от нас още по-скъпо... А после плащаме и топлоенергията.

сопола на есср не дава дишане на чист въздух!!! още повече забранява мненията с гуъл, педерст, фашист капча... евреите пак си плащат за да бъдат изнасилени... бассси, кенефната джакопедия..

Все още няма доказуема, или поне хипотетично проверима, научна теория която категорично да свързва човека с увеличаването на СО2 по земята... от което следва че трябва да имаме резервен план за това как ще се справим с климатичните промени защото, както и авторът на статията е описал, усилията за намаляване на СО2 във въздуха не дават желания резултат, сиреч сегашните обяснения на екоактивистите понакуцват;)

Винаги може да се напише статия по лекцията на някой лобист. Истината е, че човечеството ще загине от лакомия.

Но достатъчно е да погледнем в Европейски енергиен портал и да видим, че завоските цени на горивата в България са едни от НАЙ ВИСОКИТЕ В ЕС, а акциза в България е най нисък в ЕС. 1 стотинка разлика в цената се разнява годишно на десетки милиони лева печалба от нефтохима. Някой ще коментира ли това или има ТАБУ на тази тема?

Нефтохима е руска територия, кое не ти е ясно? Преди 2 години нали влезнаха данъчни там и какво - нищо. Това са хората с парите, които реално управляват държавата, някой да не си помисли, че като гласува за герб и бсп и те управляват. Бъдете реалисти - парите управляват, дори и в Майка Русия:) Енергетиката навсякъде е печеливша индустрия, само в България е на загуба. Яй стига бре, как стана така?

stankow

Лукойл не е руска компания. Президентът на Лукойл Вагит Алекперов притежава 20.6% от акциите, вице-президентът Леонид Федун притежава 9.08%. На американската нефтена компания ConocoPhillips са принадлежали 19.21%, към 2011 г. е продала акциите си, вкл. на самия Лукойл. Осталите акции се търгуват на Лондонската фондова борса, Франкфуртската фондова борса, РТС, ММВБ. Номинални собственици на акциите на Лукойл са: 61,78% Bank of New York, 10,79 % кипърската компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED. Щаб-квартирата е в Москва, но има още една, в предградие на Ню-Йорк. Сами преценете къде отива печалбата, чии са интересите, кой посланик защитава Лукойл.

Колкото и банския лифт е собственост на безработния кипърец.

За мен лично,но разбира се само за определено време ,са интересни разговорите на тази тема между специалисти по въпроса и неграмотните активисти на зелената енергия.Значи ,представят се факти,обясняват се процеси,цитират се данни за разходи,обяснява се с какви организационни трудности е свързано използуването на т.н.зелена енергия,прави се отчет на реалната полза и се вижда ,че е твърде недостатъчна,да не кажем никаква!И какъв е отговорът -не може да бъде!!Мисля,че вече има начин такива хора да бъдат убеждавани- преди разговора е необходима малка гимнастика падни -стани,и клякане -ставане не по малко от 20 пъти! А това че Германия вече изпада в задънена улица със зелена енергия се говори не от вчера.това става във всички държави от Северна Европа.Ще видите как след 2-3 години пак ще се върнат към АЕЦ,ВЕЦ -ако има вода ...и газови централи /това е една от причините германците да държат толкова на Северен поток 2.Знае се,че Сименс са най-добрите производители на турбини за големи газови централи...

Зелената енергия може да бъде полезна ако е допълваща към другите източници

stankow

И то в рамките на 1-2%. Толкова. Например слънчеви парогенерираши обледала, не електрически панели, пази боже, на сгуроотвала на някоя ТЕЦ, които да подгряват допълнителна пара. Другото ТЕЦ-ът си го има, сгуроотвалът и без това не е плодородна земя. Но на голо място, цялата инфраструктура да се строи, да се сложат фотоелектрически панели с 12% КПД - това е пълно безумие. Най-големият гешефт в историята на човечеството, от което печелят само банките, които финансират такива "начинания".

Докато не видя промишлени акумулатори на поносими цени, няма как да стане номера с ВЕИ. Има слънце, ке работим, няма слънце - ще кибичим и ще чакаме вятъръ да подухне.

Някой си купуваше български акумулатор (UPS някакъв) за къща, още преди години и струваше 3000лв. Иначе са някаква отровна химия.

но "хидроинженера" не си е свършил работата, въпреки че си получи огромния хонорар, и язовира губи вода.

Ние си имаме такива акумолатори, а релефът ни позволява да правим още. Ама с такъв материал, който под акумулатор разбира само това дето е в автомобила...

Нека специалистите по хидроцентрали да кажат колко киловата са необходими за връщане нагоре на водата за производство на 1 киловат. Има смисъл да се акумулира енергия по този метод, когато има излишъци от слънчева/вятърна енергия. Производството на водни централи и потдръжката им не е никак евтина, не го забравяйте. За мен към текущия момент слънчевата/вятърната енергия е усвояване на средства и субсидии. Както спомена един от пишещите, може да се използва като допълнителен, не основен източник. А сега да видим като доде зимата и слънце няма, вятъра задуха по-силно и ветрогенараторите изключат, какво правим ние с климатиците и термопомпите? Ще ходим на гости при баба Пена, дето се топли с кюморо.

Христо Ковачки хареса това.

Кой и как смята емисиите необходими за производството на N1 ветрилки и на N2 соларки необходими например за пълното заместване на един реактор от 1000 Mегавата? Разбира се, трябва да се сметнат и емисиите необходими за пускането на реактора, както и емисиите за батериите необходими на ветро- соларките за съхравение на енергията.

Първото което виждам, е че липсва източник на статията, от навървени една след друга глупости написани от човек, който е сигурно че не е ходил дори на екскурзия в Германия. Който е живял по-дълго време в Германия знае, че дори и в големите градове, въздуха е по-чист от този на Витоша. Трето не е провал да произвеждаш над 40 % от ел. енергията си от фотоволтаици и ветрогенератори и това няма как да не повлияе положително върху околната среда. Аман Руска Пропаганда !!!!!

„Аз бях в Германия и ми беше много чисто. Значи Германията е добре, а вие сте комуняги!“ - кой да е български селяндур, 2019 г.

Пише кой го е казал: "Съответното изявление на XXIV Световния енергиен конгрес в Абу Даби направи Мариан Леньо, старши изпълнителен вицепрезидент на Electricite de France (EDF), френската държавна компания за производство и разпределение на енергия." Очевидно Франция ще се противопостави на модела на Германия. Освен това, че тъй наречената зелена енергия, не е толкова зелена, е очевидно. Но не ми се повтяра коментара отдолу.

В статията има ПРОВЕРИМИ числа. Не вярваш - търсиш, сравняваш. Всички коментари с претенции, че статията е манипулация имат...."вервай ми". Дай аргументи.

Това е пропаганда

ИЛи да ти верваме

В Германия искаха да станат световен лидер при фотоволтаиците, нов бизнес модел, нов дял в индустрията. Заради това се започна историята със слъчевите панели. Още в началото на всичко това се говореше, че няма достатъчно слънце за да се мине масово на фотоволтаици. Но, идеята беше друга. Обаче... се появи Китай! Подбиха тотално цените на фотоволтаиците и започнаха фалитите, целия бизнес модел се скапа. С вятъра е горе-долу така, че не знаеш кога ще духне. Ако се случи слънчев уикенд, с много вятър, Германия трябва да изнася на пожар ток за да не се срине енергосистемата. Ако се случи облачен работен ден с безветрие, трябва да внасят крупни количества електроенергия, защото пак ще им се срине енергозахранването. И така се получава, че немците дестабилизират енергосистемата в Европа. Объркана работа. Но цялото това съмнително начинание бе започнато от политици. Инженерите винаги са били скептични. Като цяло трябва промяна в начина на живот за да се противодейства на климатичните промени. Но това никой не го казва... защото ще загуби следващите избори. С врели-некипели от всякакъв род по-лесно се събират гласоподаватели, това е тъжната истина.

Да, точно това е проблема-акумулирането на свръхпроизводството на ел.енергията в определени моменти и използване в други. Има проекти за изграждане на системи от ПАВЕЦ(Помпено-акумулиращи водноелектрически централи), но това среща много силна съпротива от екоорганизации и зелени.

антизелена пропаганда било. Реалноста.

ПАВЕЦа е абсурдно съоръжение. Прави са зелените да са против. От постоянно променящото се ниво на водата склоновете по бреговете на язовира стават нестабилни и това прави водоема опасно неустойчив. Въздействието върху околната среда е крайно неблагоприятно. В момента се работи се по други технологии.

".. ". на сегашния етап друга алтернатива за съхранение на промишлени количества ел. енергия НЕ е измислено, или поне аз не знам.

stankow

ПАВЕЦ-ът е прекрасно съоръжение. Но много скъпо. Не навсякъде има възможност за изграждане - например в равна Германия - няма. И не е базова мощност. И не може да изравни колебанията в производството на слънчевите панели и вятъра, дето може с дни да се разсейват и да не работят. Може само да изравни часовите колебания в потреблението на енергия. Даже и това не може да изравни - може само да стабилизира системата в рамките на минути докато котлите на ТЕЦ-овете или реакторите на АЕЦ-овете (инертни съоръжения) влизат или излизат от режим.

Станат световен лидер при фотоволтаиците !!!!

Тази статия е класическа манипулация и пропаганда. Чета коментарите и си представям поръчителите и колко са доволни от резултата. За съжаление и ние българите започнахме да се ловим на всяка хвърлена въдица. Ей, колко пари се изливат преди избори- ЕС е лош избор, имаме слабо правителство, а София трябвада стане поне веднъж червена, за да видим как цафтят налъмите! Ех, Българио, страна на герои!!!!

Очакваме Вашите доводи :))

Политиката не е в това, което виждате. Политиката е в това да се натрапи като национална и европейска политика недообмислено и незадълбочено решение - в случая в енергийната сфера. Точно защото е такова, Германия неистово се нуждае от доставки на въглеводороди като енергиен източник - газ. Откъде точно е ценови проблем. Доктрината еко-енергообезпеченост засега е химера, на която немците обричат със своето лидерство целия континент.

Тъпанари управляват германската енергетика и ще сринат германската икономика с очакваната скъпа електроенергия. В момента цената за битови потребители е 29 цента/квч и няма нощна тарифа, това е. А ползата за световната екология е никаква...

Без ленинизъм няма комунизъм! Ленинизъм: електрификация и съветска власт!

то за всички е ясно че комунизма е трябвало да го преименуват на ленинизъм, все пак това е императора, трябва нещо и на него да се дължи - така трябва. а електрификацията да се пришива като идваща от властта е смешно, електрификация има във всяка страна, така както икономика има всяка страна, това е като сравняването на цар със слънце

Пиша ти оценка по история - Слаб 2. Отивай да четеш. Като се научиш, тогава ще се изказваш!

Покойният Алекс Алексиев го предсказа всичко това и беше голям критик на политиката на Меркел в енергийната сфера.

За информация на всички в този форум, господина от Франция защитава ядрената енергетика поради простата причина че дори фотоволтаиците в Испания продават на цена равна на атомната. За не вярващите моля да се поровят и да попрочетат. Цената по последния проект е 25евро за мегаватчас.

Да не бъркаш дименсиите

Не не ги бъркам, но за присъстващите тук означава 2,5 евроцента на киловат

А за Португалия последния търг отиде на 1,7 евроцента, за Дубай и арабските богати държави е същата цена. Зелената енергия в частност модулите които се предлагат в момента с доставка до България са в сравнение преди 5 години 16 пъти по евтини или цена от 25 евроцента ват мощност/за сравнение 2012 бяха 4 Евро ват мощност/

ширина. Статията е за сслънчева Германия, той обяснява колко са яки панелите в Калифорния, пардон, Южна Испания :))) Ама, нормално за екоталибаните.

Това какво защитава не значи че лъже. Толкова е тока в Германия колкото казва, знам го по джоба си.

Е да, така е, но им се изкупува задължително - дори когато не е нужно и има излишък, и през ноща като няма слънце пак трябва да пускаме АЕЦ и ТЕЦ с равностойната им мощтност. А и фотоволтаиците не са се появили сами, произведени са по доста мръсна технология. Ако нямат дотаций от държавата и преференция при изкупуването отдавна да са глътнали вода.

stankow

АЕЦ-цът не може да го пускате и спирате току-така, даже не всеки ден и нощ. Реакторът не обича такива работи. "Мрази" да го спират, натрупват се вредни вещества. Спира се с дни, леко, плавно, внимателно. Инертно съоръжение. Типична базова мощност - евтин и инертен. А фотофолтаиците - точно обратното - при всеки облак спират и тръгват. Енергийният диспечер си скубе косите как да ги балансира - пада му напрежението, пада му честотата ...

Защитавайте си тец-овете бе зелени п#тки. Че ще дойде ден ще ревете за тях. Зелени изнудвачи. Едно дърво през жалкия си живот не са засадили, ама иначе големи експерти. Каквото каже нпо-то, това е мантрата небесна,иначе никога не влизали в тец и аец ама плюят. Щели да съхраняват ел енергия! Къде? Как? Само в наркоманските ви сънища. Колегата по-горе правилно спомена.....бабите и дядовците ви цел живот на кюмюр и дърва, не са чували за алергии. Ама кво.....прости хора, лесно можеш да ги манипулираш..

Ти засади ли? Защото червени фирми са основните дървосекачи у БГ-то! И какво правят умните българи! Секат дърва, правят дървени въглища и изнасят за Германия, защото там скъпо, а германците тъпи и щото тъпи не се сещат да си секат горите и да си ги горят.

Докато делиш мафиотите на Червени, Сини и Пембени, все ти ще ручаш жабетата, щото баровците си гепат заедно. Като не са едните са другите и гледат докато са те отгоре, да не настъпват прекалино силно онези отдолу, щото след някоя година палачинката се обръща. Симбиоза му се вика по научно му!

Га Германците тръгнат да търсят работа като болногледачи, чистачи и общи работници за рубли в България и Русия, тогава ще ги оплаквам и аз!

Статията е сбор от полуистини и пропаганда на АЕЦ. Реално германците не плащат на външни доставчици енергията която произвеждат от слънце и вятър, търговският им баланс е на огромен излишък, което ги прави богати. Скъпо и евтино са относителни понятия. На тях им е изгодно да им е скъпо по този начин! Сравнете си заплатите с германските и ще е ясно , че могат да си купят доста повече скъпа ел енергия от вас "евтина". Неравномерното производство може да се компенсира по много начини - акумулиране, акумулаторите се развиват в посока намаление на цената , там се влагат милиарди за разработки, върховите стойности с малки разпръснати газови централи, умни мрежи, някои производства е възможно да се организират така , че да ползуват върхова енергия, и с други методи. За сравнение- България внася над 50% от енергоизточниците, от един вносител , плаща ги прескъпо и има сериозен дисбаланс в търговията с този вносител, а това предполага и политическа зависимост. Отрицателното търговско салдо трябва да се покрие от някъде, а това в крайна сметка са заплатите, медицината, пенсиите... С други думи- прави ни бедни. Всеки произведен от падащите от небето слънце и вятър киловатчас електроенергия намалява вноса на енергоизточници и ни прави свободни. А свободата няма цена.

Абе ти тъп ли си или да? Икономиката им е ВСЕ ОЩЕ силна, защото в миналото преди зеленоглавите имаха изключително силна икономика. Ясно се казва в статията, че икономиката започва силно да забавя растежа си поради оскъпените енергоресурси. Докато азиятския страни постоянно увеличават растежа на икономиките си. Ако не се вземат мерки още като се забележи тенденцията, е въпрос на време да им дишаш прахта и да куцукаш след конкуренцията!

Щом вие сте умен, надявам се , че сте богат. Бъдете здрав.

Както го доказаха с две войни, с халюцинациногенните си видения за полезността от миграцията, същото го доказват и в областта на енергетиката - немците са много добри тактици и практици, но трагични стратези. Отлично ще построят сграда от фантасмагории, а след нейното срутване методично ще разчистят отломките, за да започнат нова. По никой начин не стават за водачи на Европа.

Абе не се намери един от тия пишман екоенергетици да каже пред популацията,че по добро за екологията няма от засаждане на милиони декари гори из тая разнебитена и опустошена Европа. Гори и растителност трябва да дишаме чист въздух,а не кетайски панели!

И как, като се бетонира, я за блокове, я за хотели, я за засаждане на рапица. Интересно никой не протестира срещу нея И добавките от рапицата ускъпяващи дизелът.

ЕС е болна от неомарксизъм обичащ руския болшевизъм.

На крив....се некой друг виновен.

Статията тегли към ,построяване на Северен поток 2 .3.4.5 ,отмяна на санкциите с Русия, и атомни централи от Росатом в всеки европейски град.Пък тогава може и слънцето да напече и вятъра да задуха по силно . Ако са им много емисиите да дойдат да живеят в Перник. Чист град, приветливи хора, немски автопарк.

Ами да! Ако фактите говорят че трябва, защото ще е по добре или няма да стане по-добре, но ще е по ефтино!? Тогава защо да няма Северен поток 2,3,34,5 или още 10 АЕЦ. Проблема май е с промитите от "зелената" мафия мозъци!?

Догодина ще излязат на пъзара графен бътериите и ще тъпчат ток във тях колкото произвежда една атомна централа за пеесе години! Така кумюра ще отпадне а зелената енергия ще стане божественна!

Явно мозъчните ти клетките са за пиенеи равновесие. Проблемите са не в съхраняването и разпределение а в производството! Ако зелените тикви уврат, на такива като тебе ще ви стане ясно, че ако във всяко второ домакинство се появи по един електромобил (говорим за Германия например) то ще трябват поне още 20атомни централи! Защото ако имаш станция за бърз заряд от 4-5киловата на парко място то при 20 автомобила имаш 100киловата.При 20 000 квартал или 1000 по 100киловата.. А!? Нещо така.. Ами камиони? Автобуси? Енергия за готвене, телевизия.. Атомни централи в мазите ли ще има? И сега има огромни пустини, места където може да се построят хектари соларни панели и дори при ужасно жалките 20-28% ефективност да доставят енергия за цял свят. Ама нали се сещаш, и тия празноглави екологчета като теб, че няма безплатен обяд.Кой ще построи и после споделя със всички.Същото е сега и с петрола.. Отделно дори да направим мега соларни централи как ще се докара енергията по континенти.. Ама е лесно да си плещим...

Да докараш ел. енергия от майната си е свързано с много загуби по трасето, освен ако откриеш евтин свръхпроводник работещ в темпепатурния диапазон +/- 50 С.

Научната фантастика е в друг раздел!

В Европата берат ядове с тия зелени простотии но пак ние ядохме дървото - накараха ни за 10% от енергията да плащаме 30% от сметките за ток. При АЕЦ Козлодуй, ВЕЦ-ове и пр.

То това бе да се операт едни пари и да си направим фирми за капитал без особени проблеми..

Тъй наречената зелена, накрая хич не е зелена. За изработването на слънчевите панели в Китай е ползвана енергия основно от въглища, със съответното замърсяване. Вид пренос на замърсяване. Заемат и територия, на която можеше да има разтителност произвеждаща кислород. Или дори просто хранителна продукция. А за съхранение на енергията, която идва само в дадаен момент, трябват вид акумулатори, които са някаква отровна химия. Тип огледала с променяща се позиция да насочват светлината в тип тиган и от там на парен ефект на вода, в Испания давало много еенергия. Може би е добре за топлите страни. Но не променя проблема, че това се дава в определено време. Язовирит има началният момент да са заляти с вода. Там "замърсяването" е по-локално - по-скоро промяна на околната среда.

... или във ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ, ЕЕСаниране на сградите и Когенерацията е истината, А НЕ ВЪВ ВЕИ И фОТОВОЛТАИЦИТЕ...!!!!!! Така че да си доразвием ВЕЦ, да си построим нова АЕЦ, да си използваме съществуващите ТЕЦ с подобряване на очистката, да продължи още по усърдно ЕЕСаниране на жилищните сгради и да не забравяме и за Когенерацията - това трябва да е генералната енергийна политика на България...!!!!!!

Поредния философ.......... ма то май 80% бяха.........