Това твърди материал, публикуван в "Гардиън"

Лятото на 2018 г. беше опустошително за европейските фермери. Валежите в голяма част от Централна Европа бяха с до 80% по-малко от нормалното, а температурите се покачиха до рекордни нива. В скандинавските страни избухнаха горски пожари, а в голяма част от европейския континент посевите дадоха най-ниските си добиви от десетилетия насам.

Но това не беше краят. През лятото на 2019 г. и 2020 г. в голяма част от Европа отново се появиха пресъхнали почви и високи температури. 

Сега ново проучване разкрива, че тази многогодишна суша е поставила нов рекорд, като се е сдобила с нежеланата корона на най-интензивната суша за Европа през последните 250 години.

Преглеждайки климатичните записи, датиращи от 1766 г. насам, изследователите откриват, че европейската суша от 2018 до 2020 г. е била безпрецедентна по своята интензивност, обхващайки повече от една трета от континента за повече от две години.

Използвайки симулации на климатични модели, изследователите показват, че Европа трябва да се подготви за все по-дълги и също толкова интензивни засушавания, продължаващи до осем години при средния сценарий за емисиите и ужасяващите 25 години при най-лошия сценарий. 

Мерките за смекчаване на последиците и адаптиране към тях ще бъдат от решаващо значение.

"Засушаването през 2018-2020 г. може да се разглежда като сигнал за събуждане на политиките в областта на селското стопанство", пишат изследователите в статията си, публикувана в списание Earth's Future.