Сухата зима пресушава резервоарите и язовирите и съсипва реколтата в Испания и Португалия, съобщава сайтът нюсбрейк.ком

Аседо, Испания - Покривите, които надничат от водата, са се превърнали в обичайна гледка всяко лято в язовира Линдосо в Северозападна Испания. През особено сухите години се появяват части от старото село Ацередо, което е било наводнено преди три десетилетия, когато хидроенергиен язовир е залял долината.

Но никога досега скелетът на старите къщи от селото не е бил напълно видим в средата на обикновено влажния зимен сезон.

След като от два месеца почти не е валял дъжд, а скоро не се очаква и такъв, руините на Акередо предизвикват смесени чувства у местните жители, когато видят ръждясалата кофа, каменния фонтан, от който все още тече вода, и стария път, водещ към някогашния местен бар.

Въпреки че сухите зони на Иберийския полуостров и в миналото са имали периоди на засушаване, според експертите изменението на климата е изострило проблема. Тази година, в условията на рекордно ниски или никакви валежи, фермерите в Португалия и Испания, които отглеждат продукция за цяла Европа, са притеснени, че реколтата им ще бъде унищожена.

През последните три месеца на 2021 г. в Испания са паднали едва 35% от средните валежи за същия период от 1981 до 2010 г. Но оттогава почти не е имало дъжд.

По данни на националната метеорологична агенция AEMET през този век само през 2005 г. е имало януари, в който почти не е валяло. Властите заявяват, че ако през следващите две седмици не завали дъжд, земеделските стопани ще се нуждаят от спешни субсидии.

Но Рубен дел Кампо, говорител на метеорологичната служба, заяви, че ситуацията с валежите под средното ниво, която продължава вече шест месеца, вероятно ще продължи още няколко седмици, но все още има надежда, че пролетта ще донесе така необходимото облекчение.

Макар да е обявено, че само 10% от Испания официално е засегната от "продължителна суша", има обширни райони, особено в южната част, които са изправени пред изключителен недостиг на вода, който може да засегне напояването на културите.

През ноември е обявена продължителна суша в долината около река Гуадалкивир в Югозападна Испания. Понастоящем обектът е в центъра на ожесточен екологичен спор за правото на водоползване в близост до националния парк Доняна - влажна зона, включена в списъка на световното наследство. Правителството на област Андалусия иска да предостави права за водоползване на земеделски стопани, които стопанисват земи в съседство с парка, но според критиците този ход ще застраши още повече голям резерват за диви животни, който вече пресъхва.

"Последните две-три години бяха сухи, с тенденция към все по-малко дъждове", казва Андрес Гонгора, 46-годишен производител на домати в южната част на Алмерия.

Гонгора, който очаква водата, която използва от инсталация за обезсоляване, да бъде разпределена по дажби, все пак е в по-добро положение от други земеделски стопани, които се специализират в производството на пшеница и зърно за храна на добитъка.

"Тазгодишната реколта от зърнени култури е на загуба", казва Гонгора.

В други части на централна и североизточна Испания също се наблюдава прегаряне на много култури.

Водещата испанска асоциация на фермерите и животновъдите COAG предупреждава, че половината от испанските стопанства са застрашени от суша през тази година. В него се казва, че ако през следващия месец не паднат обилни дъждове, неполивните култури, включително зърнени, маслини, ядки и лозя, могат да загубят между 60 % и 80 % от продукцията си.

Но асоциацията е загрижена и за съдбата на зависимите от напояването култури, тъй като в по-голямата част от южните райони на страната е запълнен по-малко от 40% от капацитета на резервоарите.

Лявото испанско правителство планира да отпусне над 570 млн. евро (647 млн. долара) от пандемичния фонд на Европейския съюз за подобряване на ефективността на напоителните системи, включително за въвеждане на системи за възобновяема енергия.

Испанският министър на земеделието Луис Планас заяви тази седмица, че правителството ще предприеме извънредни мерки, ако до две седмици не падне дъжд. Те вероятно ще се ограничат до икономическа помощ за намаляване на загубите на реколтата и доходите на земеделските стопани.

В съседна Португалия също е имало малко дъжд от октомври миналата година. По данни на националната метеорологична агенция IPMA към края на януари 45% от територията на страната е била засегната от "тежка" или "екстремна" суша.

Количеството на валежите от 1 октомври до януари е било по-малко от половината от средното за този четиримесечен период, което тревожи фермерите, които нямат трева за изхранване на добитъка си.

Необичайно е, че дори в северната част на Португалия е сухо и тази зима там избухнаха горски пожари. На юг щурците вече пеят през нощта и се появяват комари - традиционни признаци на лятото.

IPMA не предвижда облекчения до края на месеца.

Според климатолога от IPMA Ванда Пирес през последните 20-30 години засушаванията в Португалия са се увеличили, докато валежите са намалели, а температурите са се повишили.

"Това е част от контекста на изменението на климата", казва Пирес пред Асошиейтед прес.

А перспективите са мрачни: според учените средногодишните валежи в Португалия ще намалеят с 20-40% до края на века.