Пакистан: Необичайно силни дъждове отнеха живота на най-малко 143 души през април 

Най-малко 143 души са загинали в Пакистан от удари на мълнии и други инциденти, свързани с бури през април, съобщава Le Monde.

В страната са паднали повече от два пъти повече дъждове от обичайното за месеца, което е довело до внезапни наводнения, свлачища и лошо време, довело до срутване на къщи в някои райони и унищожаване на реколтата в други, продължава изданието.

Захир Ахмад Бабар, говорител на Пакистанския метеорологичен департамент, заяви пред Агенция Франс прес (АФП), че в Пакистан е регистрирано "увеличение на валежите със 164% над нормалните нива през април, което е много необичайно", се казва още в статията.

Най-много жертви има в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, където са загинали 83 души, от които 38 деца, а над 3500 къщи са били повредени, продължава статията.

В северните части на Пенджаб реколтата от пшеница е била съсипана от градушка, а няколко души - включително фермери, които са били навън, за да приберат пшеницата - са били убити от мълнии, като общо 21 души са загинали при различни инциденти, свързани с дъждовете през април, се отбелязва в статията.

На друго място Daily Mail съобщава, че цените на маслиновото масло са се увеличили почти двойно поради последиците от сушата, заедно с вредителите и "безмилостните престъпни банди", в статия, поместена на първата му страница.

Дъждовете са от съществено значение за образуването на маслините, а Испания преживява тежка суша от 2022 г. насам, обяснява изданието.

Маслиновите горички "пресъхват", като горещата вълна през май 2023 г. изгаря цветовете на маслиновите дървета и унищожава реколтата, се обяснява в статията