Според ново изследване, отразено от Independent, продължаващата "мегасуша" в югозападната част на САЩ бележи най-сухия период в региона поне от 1200 години.

Според онлайн изданието мегасуша е суша, която продължава 20 или повече години.

>>>>>Вижте галерия от снимки>>>>>

Според Wall Street Journal 42 % от сушата се дължи на изменението на климата. Той продължава: "Изключително сухата почва през 2021 г. е позволила на настоящата суша да изпревари мегасушата от 1500 г. като най-сухия 22-годишен период в региона от 800 г. насам.

" Вестник "Ню Йорк Таймс" също отразява проучването, като добавя: "Започналата през 2000 г. суша, която намали водните запаси, опустоши фермерите и животновъдите и спомогна за разпалването на горските пожари в целия регион, преди това се считаше за най-лошата от 500 години, според изследователите.

Но изключителните условия през лятото на 2021 г., когато около две трети от Запада са били в екстремна суша, "наистина я изтласкаха отвъд върха", твърди А. Парк Уилямс, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който ръководи анализа, използващ данни от пръстените на дърветата за оценка на сушата.

В резултат на това 2000-21 г. е най-сухият 22-годишен период от 800 г. насам, докъдето стигат данните." AP News отбелязва, че това проучване е актуализация на проведено преди няколко години от същия екип.

Междувременно San Fransisco Chronicle добавя, че според изследователите сушата ще продължи поне още една година, а може би и много повече.

Той допълва, че средно за периода 2000-21 г. температурата в западната част на САЩ е била с 1,6F (0,9C) по-висока, отколкото през периода 1950-99 г.

Проучването е отразено и във вестниците Los Angeles Times и Hill.