Регулаторните органи на ЕС започнаха разследване на 20 авиокомпании във връзка с използването от тях на потенциално "подвеждащи практики за "зелено измиване", съобщава Financial Times.

Европейската комисия е изпратила писма до авиокомпаниите и до националните органи за защита на потребителите, в които "посочва няколко вида потенциално подвеждащи екологични твърдения".

Въпреки че въпросните авиокомпании не са назовани поименно, засегнатите национални регулаторни органи са белгийски, холандски, норвежки и испански, допълва FT.

Основната загриженост на регулаторите е, че авиокомпаниите твърдят, че въглеродните емисии от полетите могат да бъдат компенсирани чрез инвестиции в екологични проекти или чрез използването на по-устойчиви реактивни горива, които все още отделят въглерод при изгарянето си, но са по-малко замърсяващи от използвания в момента керосин, обяснява изданието.

Освен това блокът приканва компаниите да приведат практиките си в съответствие със законодателството на ЕС за защита на потребителите в срок от 30 дни, съобщава Al Jazeera.

В статията се цитира Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността, която заявява, че "ако искаме отговорни потребители, трябва да им предоставим точна информация" и добавя, че потребителите "заслужават точни и научни отговори, а не неясни или неверни твърдения"