Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Намаляването на земеделските добиви и битката за все по-ограничените водните ресурси, особено в южната част на континента, са основни рискове от продължаващото повишаване на глобалните температури.

Тези заключения са част от доклада на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, представен в понеделник. Оценките на специалистите информират политиците как да се предотврати затоплянето на планетата с повече от 1,1 градуса по Целзий, които вече е факт от индустриалния период.

В Европа екстремните горещини, наводнения и суша ще доведат до широко разпространени икономически проблеми, включително до щети на инфраструктурата и енергийните доставки, до необходимост от повече климатизация и по-голямо търсене на вода, предупреждава докладът. 

Тъй като затоплянето в Европа става по-бързо от средното в глобален мащаб, специалистите на ООН представят картина на континент, разделен на две: все по-сух юг, борещ се с опустяването и конкуренция за по-оскъдна вода, и север, адаптиращ се към по-традиционен средиземноморски климат, който би могъл да осигури известно подобрение на добивите на културите и растежа на горите, но и с рискове, които крие.

Ако температурите се повишат с допълнителни 1,9 градуса по Целзий, загубите на реколтата от царевица могат да достигнат 50 процента, особено в Южна Европа, предупреждава докладът. Добивът на пшеница на север обаче може да се увеличи, но ако затоплянето не надвиши 2 градуса от прединдустриалните нива или 0,9 градуса над средната температура в момента.

От континентална гледна точка в доклада се казва, че заради комбинираните топлина и суша, "се очакват значителни загуби на селскостопанска продукция в повечето европейски райони през 21-ви век, които няма да бъдат компенсирани от печалбите в Северна Европа".

"Има някои виреещи при топъл климат зеленчуци и култури, от които може да има ползи само в краткосрочен план", казва пред Асошиейтед прес Рейчъл Ликър, експерт по климата към Съюза на загрижените учени. "Основните зърнени култури, и стоки, изнасяни и формиращи базата на голяма част от икономиката, са тези, които вероятно ще бъдат негативно засегнати."

Европа ще понесе и други отрицателни въздействия. Предвижда се щетите в крайбрежните райони да се увеличат най-малко десетократно до края на века, и ако се достигне прагът на затопляне от 3 градуса по Целзий, то "разходите за пораженията и хората, засегнати от валежи и наводнения, могат да се удвоят".

За някои крайбрежни общности това ще бъде "екзистенциална заплаха", се казва в доклада.

Очаква се неравенството да се увеличава в и между страните, тъй като нарастват смъртните случаи от топлинен удар, непоносимите лета и непоправимите щети на екосистемите.

Хоакин Монтес (50 г.) е сред тези, които ще понесат по-големи загуби. Той е един от около 10-те милиона фермери в Европейския съюз, който осигуряват прехраната на 440 милиона потребители в и извън блока.

Неговите овощни градини с ябълки и авокадо се намират между Коста дел Сол и веригата Сиера Невада в Южна Испания, където би трябвало да има много вода.

С 41 процента по-малко дъжд са паднали в района от октомври насам спрямо средното количество за същия период между 1980 г. и 2010 г., в язовирите почти няма вода. Частните водоеми, на фермерите трябва да разчитат през лятото, са изчерпани. Необходима е прясна вода, която да попълва водните резерви, тъй като солената морска вода ги прави безполезни.

"Ние, фермерите, сме свикнали да се справяме със сушата", каза Монтес, който научил работата от баща си, когато бил на 14 г. "Но всяка година виждаме все по-малко дъжд. Страхувам се за прехраната си".