Ново проучване твърди, че по-високите температури през нощта, причинени от изменението на климата, могат да увеличат смъртността в световен мащаб поради прекомерни горещини с до 60% до 2100 г.

Нарушеният сън през горещите нощи може да увеличи риска от увреждане на имунната система, сърдечни заболявания, хронични болести, възпаления и психични проблеми, твърдят изследователите.

Те прогнозират, че до 2090 г. средната глобална нощна температура ще се увеличи почти двойно - от 20,4C (68,7F) на 39,7C (103,5F).

Но учените призовават хората да бъдат "предпазливи" при екстраполирането на резултатите извън някои части на Източна Азия, тъй като те са изследвали данни само от 28 града в Китай, Япония и Южна Корея.

Международното проучване включва изследвания на Училището по глобално обществено здраве "Джилингс" към Университета на ООН и е в съавторство с изследователи от Китай, Германия, Япония, Южна Корея и САЩ.

Това е първото проучване, в което се оценява с колко по-топли нощи ще се увеличи рискът от смъртност, свързана с горещините.

 

Глобалното затопляне може да има тревожно въздействие дори ако държавите спазват ограниченията по Парижкото споразумение за климата, твърдят изследователи.

Екипът оценява смъртността от прекомерна топлина в 28-те града в периода 1980-2015 г. След това той приложил този процент към два сценария за моделиране на изменението на климата, които съответствали на сценариите за намаляване на въглеродните емисии, адаптирани от съответните национални правителства.

Използвайки този модел, екипът изчисли, че рискът от смърт в резултат на прекомерно горещи нощи ще се увеличи почти шест пъти между 2016 и 2100 г.

Ученият по въпросите на климата д-р Юцян Жанг от училището "Джилингс" заяви, че потенциалните по-високи рискове от горещите нощи "често са били пренебрегвани" в проучванията, които са се фокусирали главно върху дневните горещини.

 

Д-р Джан добави: "В нашето проучване установихме, че се предвижда случаите на прекомерна гореща нощ (HNE) да се случват по-бързо от промените в средната дневна температура.

"Честотата и средната интензивност на горещите нощи ще се увеличат съответно с над 30% и 60% до 2100 г., в сравнение с по-малко от 20% увеличение на средната дневна температура."

Д-р Джан заяви, че изследователите се опитват да "разширят анализа до глобален набор от данни", тъй като са анализирани данни само от три държави.

Д-р Хайдун Кан, професор в Университета Фудан в Китай и съавтор на изследването, заяви, че правителствата и местните власти трябва да вземат предвид въздействието, което нощните горещини биха имали върху здравето.

Д-р Кан добави: "За да се преборим с риска за здравето, предизвикан от повишаването на температурата в резултат на изменението на климата, трябва да разработим ефикасни начини, които да помогнат на хората да се адаптират.

"На местно ниво топлината през нощта трябва да се вземе предвид при разработването на бъдещата система за предупреждение за горещи вълни, особено за уязвимите групи от населението и общностите с ниски доходи, които може да не могат да си позволят допълнителните разходи за климатизация.

"Също така трябва да се обмислят по-силни стратегии за смекчаване на последиците, включително глобално сътрудничество, за да се намалят бъдещите последици от затоплянето."