Световните метеоцентрали вече имат единодушие, че Лоренцо ще нанесе най-сериозни щети на Ирландия, където траекторията му ще се смени от север-североизточна на почти източна.

Метеорологичната служба на Ирландската република Met Eireann издаде следните предупреждения на сайта си:

Лоренцо ще увеличи скоростта си на север-североизток през средата на Атлантическия океан в сряда, свързвайки се с полярния реактивен поток (става дума за така наречения "джетстрийм" или струен поток) в сряда вечер на около 1000 километра югозападно от Ирландия.

>>>Вижте галерията от карти и снимки на циклона>>>

Докато Лоренцо преминава над по-студени води и се свърже с полярния джетстреийм, той ще загуби тропическите си характеристики и вече няма да бъде ураган, но ще бъде достатъчно опасен атлантически циклон.

Лоренцо ще продължи да се движи на североизток, като центърът му ще се приближи до западната част на Ирландия в четвъртък. Тогава Лоренцо вероятно ще направи десен завой, преминавайки над цяла Ирландия в четвъртък вечер, като започва постепенно да отслабва.

Точната траектория, която Лоренцо ще поеме Ирландия, все още подлежи на уточнение, според ирландската метеослужба. Най-силните ветрове, свързани с Лоренцо, вероятно ще бъдат отчетени в крайбрежните части на Атлантическия океан на южния фланг на бурята, но силни ветрове са възможни във всички райони.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ

"В началото на октомври дърветата са предимно все още напълно облистени, с голяма листна повърхност, така че дори умерените ветрове могат да пречупят отслабени и изгнили дървета и / или дървесни клони.

В допълнение, някои дървета могат да бъдат компрометирани, поради наситените с влага почви в момента и при по-големи количества дъжд пораженията да бъдат още по-сериозни, поради падащи дървета или дебели клони.

Бурята Лоренцо също ще донесе проливен дъжд, а от падналите листа ще бъдат блокирани канали и дерета, като са възможни наводнения.", продължават още предупрежденията на Met Eireann.

Опасностите от циклона, според метеослужбата, могат да бъдат породени от комбинация от:

-Много ниско налягане

-Бурни и ураганни ветрове

-Силни барични (породени от скоковете и падовете на налягането) приливи и отливи

-Високи океански води (според някои преценки, "подутината" породена от ниското налягане в системата на Лоренцо може да достигне и до 70-100 фута (до 30 метра). 

 

В края на седмицата Лоренцо, отслабвайки и запълвайки се, ще се намира над Северозападна Европа - Бенелюкс и Германия.