През последните 20 години мащабите на топлинните аномалии в Централна Азия се задълбочават, показва проучване на международен екип климатолози от Южна Корея, Япония, САЩ и Китай.

>>>>Вижте галерия от снимки от пустинните райони на централна Азия>>>>

Според списание Science, поради глобалното затопляне, сухото монголско плато се превръща в безплодна пустиня, подобна на тези, разположени в югозападната част на САЩ.

Човешките дейности, както се казва в статията, променят климата и това засяга екологичната система на централния регион на Азия. Това може да доведе до тревожни последици, съобщава РИА Новости.

Учените са анализирали данни от иглолистни дървесни пръстени за над  260 години и са успели да проследят топлинните вълни, както и да получат информация за влажността на почвата.

Оказва се, че през последните години периодите на горещина стават по-значими. 

Един от съавторите на изследването Далиан Чен, споделя, че горещите вълни водят до значителни загуби на вода от почвата. Когато почвата е влажна, изпаренията от нея охлаждат въздуха на повърхността, а когато няма влага, топлината отива във въздуха.

Според учените климатичната ситуация в Централна Азия достига точка на безвъзвратност и в екосистемата се извършват разрушителни промени, които могат да доведат до изчезване на някои животински видове. Това изменение на климата може да повлияе на други атмосферни процеси, свързани с климата по целия свят.

По-рано учените заявиха, че дори емисиите на парникови газове да бъдат намалени до нула, покачването на глобалните температури ще продължи поне още сто години.