Нощта в събота срещу неделя е била най-горещата за ноември в най-големия град в Австралия - Сидни, който е обхванат от гореща вълна с дневни температури, достигащи 40 градуса Целзий, предаде Франс прес.

Най-ниската температура, отчетена през нощта, е била 25,3 градуса Целзий.

Към 4,30 сутринта стойността й се е повишила до 30 градуса Целзий, а през деня бързо е достигнала 40 градуса Целзий за втори пореден ден.

Щатът Нов Южен Уелс, където се намира Сидни, е обхванат от "големи горещини", според метеорологичните служби. В други градове в Югоизточна Австралия в съботния ден са били отчетени нови топлинни рекорди - 43,2 градуса Целзий в Грифит и 45,7 градуса Целзий в Милдура.

По-рано през седмицата Бюрото по метеорология оповести сезонната си прогноза, според която в страната се очаква "противоположно" на предишното лято с повече наводнения и по-малко горски пожари.

В "Черното лято" на 2019-2020 г. сезонът на горските пожари, последвал една от най-горещите и сухи години в Австралия, беше безпрецедентен по своите мащаб и щети.

Огнената стихия отне живота на 33 души, над 3000 домове бяха унищожени и 24 милиона хектара изгоряха в южната и източната части на страната.