Температурите на места в Австралия надхвърлиха 40 градуса Целзий в резултат на топлинна вълна, обхванала източната част на страната, предаде ДПА, позовавайки се на Бюрото по метеорология.

В късната сутрин температурите са достигнали 42 градуса Целзий във вътрешността на щатите Нов Южен Уелс, Куинсланд и Виктория, както и в Южна Австралия.

В щата Нов Южен Уелс температурите на места в град Сидни са превишили 40 градуса следобед и се очаква да останат високи до късно следобед в неделя.

Това е първата вълна от екстремни горещини за настъпващия летен сезон в Австралия.

По-рано през седмицата Бюрото по метеорология оповести сезонната си прогноза, според която в страната се очаква "противоположно" на предишното лято с повече наводнения и по-малко горски пожари.

В "Черното лято" на 2019-2020 г. сезонът на горските пожари, последвал една от най-горещите и сухи години в Австралия, беше безпрецедентен по своите мащаб и щети.

Огнената стихия отне живота на 33 души, над 3000 домове бяха унищожени и 24 милиона хектара изгоряха в южната и източната части на страната.

Условията в Тихия океан в момента се доминират от силно изразена отрицателна фаза на тихоокеанската осцилация - Ла Ниня.

В контраст с подранилото южно лято, у нас утре  в много райони ще дойде зимата - със сняг  и дори снежна покривка.