Месец май не е част от календарното лято,  но през последните години в температурно отношение той бе по-близък до летните месеци.


Тази година месечните количества валеж  бяха между 2 и 3 пъти над обичайните, но температурите останаха строго в рамките на нормалните, като средно за страната бяха само с една десета под тях.

Валежите през юни отново бяха  средно 2 пъти над обичайните, но температурите, оставайки в рамките на климатичната норма, дори минаха "в червено", превишавайки ги номинално с 1-2 десети.

Юли е към края си. Забелязва се отчетлива тенденция, при запазване на наднормените валежи, средно за страната те да започват да се доближават към обичайните, като засега средно за странта те са 'само" 150 на сто над норма. Днес и през оставащите 2 дни, въпреки, че на места ще има локални превалявания, те няма да повишат съществено този процент средно за цялата страна.
Температурите към момента също са в норма плюс за страната, плюс 4 десети   - в рамките на допустимото отклонение от 1 градус под или над нея.

Нюансите са два. По Черноморието месецът ще бъде топъл, респ. наднормен: във Варна и Бургас аномалиите(отклоненията от норма) ще бъдат с малко, но над 1 градус.  "Червената нишка" от последните години, а именно, поднормените валежи по планинските върхове, също е налиде. През юни под обичайните бяха валежите само в Югозападна България и по планинските върхове.
Днес това положение се запазва, като към "сухите" райони се добавят и части от Североизточна България.
В тази насока на разсъждения, ако се подходи "инерционно", може да се предположи, че август ще бъде вече с околонормални валежи, а местата с положителни аномалии ще увеличат площта си. Доколко това ще бъде факт, предстои да разберем скоро.

Като извод, може да заключим, че прогнозите ни от началото на лятото, за това, че хладно лято, с поднормени температури е невъзможно или е много малко вероятно, са на път да бъдат реализирани. Рядката(последно - преди 10 години) циркулация, водеща до наднормени валежи, успя да попречи на повторение на рекордно горещите лета от типа на 2012, но дори не успя да доведе до номинално отрицателна аномалия в досегашните два месеца, средно за страната.

Очаквайте предварителните прогнози на  vremeto.dir.bg за зимния период в следващите дни. Ще издадем малка тайна: световните метеоцентрали единодушно очакват поредна доста мека зима.