Към момента все още няма съществени корекции като цяло във вчерашната прогноза, която vremeto.dir.bg както винаги, пръв публикува, след като моделите постигнаха консолидация в сценариите си.
Любопитното е, че заради големите разлики във количествата валежи по райони и като продължителност, които могат да се получат при минимално отклонение на траекторията на циклона от предварително определената, има повече яснота за сценариите след преминаването му, отколкото за подробностите около валежите в страната.
Ще има такива, на места те ще бъдат значителни и ще започне предпролетната валежна  "компенсация" на сухите месеци, за която писахме наскоро. Ще има и снежна покривка, в по-голямата част от страната между 5 и 15 см, но не са изключени и двойно повече - в планинските, североизточните, а според някои  сценарии - и някои северни райони.
Всичко това ще бъде уточнявано 24-36 часа преди обстановката в неделя.

Ето какво ще се случи най-общо след нея, според моделите към момента. 

Няма толкова съмнения в бързото затопляне след това, колкото в отражението му при земя по райони: последното зависи от посоката и силата на вятъра и наличната в понеделник снежна покривка, чиято дебелина и разпределение ще станат ясни в края на седмицата.
Най-общо, след оттеглянето на средиземноморския циклон, който ще причини валежите, към понеделник-вторник, страната за малко ще попадне под влиянието на гребен от високо атмосферно налягане. Затова най-вероятно, "дъното" на процеса в температурно отношение ще бъде в понеделник срещу вторник, особено вторник сутрин, а на места и в сряда сутрин. Тогава, в зависимост от  изясняването и дебелината на снежната покривка, на места в затворените котловини около Балкана, Североизточна България, а с известна вероятност - и някои други северни райони, минималните температури  е възможно да се понижат до около минус 10 градуса, при лошо стечение на обстоятелствата(пълна липса на облаци през нощта, безветрие, ниска влажност, дебела снежна покривка, изясняване около залез) в някои райони - и до минус 12, минус 14.
Още във вторник през деня и особено в сряда, според сегашните предварителни прогнози, от юг и югоизток във височина ще започне пренос на по-топъл въздух. Ако и  в момента в който това се случи, от застрашените от най-ниски температури места веднага отпадат Предбалкана и Североизточна България, нещо повече: там ще започне и снеготопене.
Подробности около това очаквайте в следващите дни, но с голяма вероятност може да се каже, че студеният етюд или опит за зимен реванш в края на седмицата ще бъде краткотраен - около 3-4 дни, броено от събота. 
Остават и перспективите, които дългосрочните прогнози чертаят за наднормен февруари, за което също ще ви осведомяваме в следващите дни.