Минимумите бяха от около минус 15, минус 17 в североизточните райони, през минус 12, минус 14 в северозападните,   минус 5, минус 10 южно от Стара планина, до плюс 3, 4 в най-югозападните райони, защитени от двойната планинска преграда от нахлуващия от североизток приземен студ.
Същевременно, докато в Грамада, Видинско, бе почти минус 15, на Мургаш температурата беше само около минус 5 градуса. Това илюстрира много добре факта, че студът, който обхвана страната ни от 48 часа насам, няма толкова голяма вертикална мощност, т.е дебелината на студената приземна въздушна маса е от около няколкостотин метра, примерно до километър и Стара планина е съществена преграда пред разпространението и на юг. Това, разбира се, няма как да стопли термометрите на 2 метра от земната повърхност, чиито показания цитирахме в началото.

Както можете да видите в предишните ни анализи(оставяме ги без промяна, за да могат любознателните читатели на сайта ни да се информират какви са били очакванията на моделите и в каква посока са се развили в действителност после процесите!),  основната "малка" корекция, беше по-силният и траен гребен на Руско-Украинския антициклон, който "нагнети" вчера и днес след преминаването на циклона в сряда повече приземен студен въздух, най-вече в Дунавската равнина, където и бе най-студено днес, а най-студените и части бяха на североизток, където "студът" не е претърпял големи "загуби" - затопляне от трансформирането си.

Тази "малка" промяна за мащабите на континента не бе нещо съществено, но доведе до няколко градуса по-ниски от предварително очакваните от сценариите температури у нас - нещо, което бе посочено като опасност в предния ни анализ(можете да сферите изброените рамки на минимумите в началото и тези, които според моделите бяха очаквани преди няколко дни).

Що се касае до основната тенденция, тя остава: Въздушният пренос във височина вече е от юг-югозапад, като в следващите дни ще се ориентира от югоизток.
При земя, обаче, още поне 48-72 часа, особено в Дунавската равнина, отслабващият гребен ще "нагнетява" остатъците от студения "руско-украински"  въздух. Въпреки това, топлият поток във височина вече пренася въздушни маси от юг и нашата страна ще се окаже под намиращо се "в обкръжение" студено ядро. В момента южно, западно и дори северно от страната ни във височина въздушната маса е по-топла и температурите са положителни освен при земя, дори на височина 1500 метра. 

По пътя на бавната трансформация(смесване с околните по-топли и частично - загряването и от усилващото се слънце) студената въздушна маса постепенно ще се затопля, но особено в Северна и най-вече в Северозападна България, температурите ще останат ниски до средата на следващата седмица.
Студовете от тази нощ почти навсякъде довечера няма да се повторят в такава степен. Макар и ниски, минимумите ще са с няколко градуса над днешните, а дневните стойности в следобедните часове утре на повече места в южните райони ще са положителни.

Заради контраста на студа при земя и топлата въздушна маса във височина, в следващите няколко дни ще остава облачно. На места ще превалява съвсем слабо, освен в наветрените части на планините, където може да има и по-несимволични извалявания от сняг и до няколко сантиметра нова снежна покривка. Други възможни райони с подобни извалявания са западната част на Дунавската равнина, където източният поток е принудително "повдигнат: от Старопланинско-Карпатската верига, както и в североизточните райони - по подобен механизъм.

В южните райони слабите превалявания ще бъдат от дъжд, а тъй като до понеделник и там ще има места с отрицателни температури, отново не са изключени поледици.

Още в събота срещу неделя минималните температури вече ще са над минус 10 в повечето райони, а дневните ще бъдат положителни в южните и някои източни райони, достигайки в крайните южни райони 6-7 градуса. Ниски - около и 1-2 градуса под нулата ще останат те на северозапад по поречието на Дунав. 
Без съществена промяна ще остане времето в понеделник и вторник, но на юг температурите ще достигат и до около 8-10 градуса. По поречието на Дунав ще остава чувствително по-студено, с дневни температури около и дори под нулата.
Повишението на температурите ще продължи и в сряда и четвъртък, но това се отнася най-вече за хълмистите части на низините и крайните южни и източни райони, както и  в планините. В ниските части на низините ще остава с мъгли и ниска слоеста облачност и значително по-ниски температури. Следете актуализациите на температурите по градове в края на тази и началото на следващата седмица за повече подробности.

Според предварителните сценарии на моделите, в последните дни на първата декада на февруари постъпателното повишение на температурите ще продължава и навсякъде ще се установят в предпролетни стойности: с положителни минимални температури и максимуми от около и над 15 градуса.
При реализацията на тази тенденция,   би могло да се твърди, че изминалата нощ е била най-студената за тази зима и има вероятност да остане такава и до края и.
Напомняме, че предварителните сценарии са само сценарии, а не прогнози и макар с по-малка вероятност, не е изключено да настъпят корекции в двете посоки - частични или по-съществени!
Пожелаваме ви приятен уикенд!