До края на първата декада на месеца и  началото на втората, времето над нашия регион и в по-голямата част от континента ще остане по-топло от обичайното за най-студения зимен месец. В някои дни температурите в определени части на страната ще са с близо 10 градуса по-високи от нормалните.
Топлото време над целия континент се определя от установилата се трайна въздушна циркулация, с доминираща циклонална активност над Северния Атлантик. Много студените въздушни маси над Източна Канада и канадския арктически сектор се спускат над относително топлите води на Атлантика и в резултат се ражда поредица от циклонални вихри, които спират достъпа на въздушни маси от Арктика към Европа.
До момента, с 1 или 2 кратки паузи, тази активност на Атлантика продължава повече от два месеца  и половина.  В следващите десетина дни моделите не очакват промяна, а някакви индикации за (временно) отслабване на  североатлантиеската циклонална долина се вижда едва в "опашките" на моделите за дните в средата на месеца.  Доколко и дали това ще се реализира, предстои да разберем едва след около седмица, тъй като за толкова отдалечени срокове  реалната прогностична стойност на моделните сценарии е  почти никаква.


В момента страната ни се намира под влияние на слаб приземен баричен гребен(област на високо налягане) от североизток. С изключение на 2 или 3 дни, в които ще попадаме в почти безградиентно барично поле между областта на високо налягане на североизток и циклоналната долина на запад, това положение ще се запазва в обозримо бъдеще, а именно - през следващите 8-9 дни, според моделите.
В същото време във високата част на ниската тропосфера, на около 1500 метра височина, въздушната маса е по-топла от обичайното с 3 до 4 градуса. В следващите дни тази температура ще се повишава още малко, достигайки стойности от 5-6 до 7--9 градуса над обичайните за периода, които за северните части на страната са около минус 4 градуса.
Доколко, обаче, тези температури ще се изразят и при земя с такива големи разлики, зависи от много фактори, най-важните от които са слънчевото греене(респ. наличието и вида на облачността) и приземният вятър.
В низините, в някои дни разликата ще бъде по-малка заради мъглите и ниската слоеста облачност, докато в планините и хълмистите части разликата ще се изявява съвсем пълноценно и температурите в някои от тези места ще бъдат по-високи от обичайните за най-студения месец на годината с над 10, понякога и 12 градуса. 
Като цяло, до началото на втората десетдневка на месеца, температурите в страната, с изключение на най-ниските и безветрени части на низините, ще бъдат с положителни стойности през по-голямата част  или цялото денонощие, а дневните ще са около и над 10 градуса.
Само в местата с ниска облачност те ще бъдат със слаби отрицателни стойности сутрин и до 5-7 градуса над нулата през деня.
Какви са перспективите за втората половина на месеца? Според прогнозите на американската НОАА - топли докрай. 
От една страна, Атлантикът не дава никакви или дава съвсем слаби признаци за временно отслабване на активността си,. От друга - в района на Карско море в следващите десетина дни вече се е натрупал достатъчно студена въздушна маса за теоретична студена пенетрация на юг. От трета - въпреки циклоналната активност над континента, югоизточният му край - страната ни включително, се намира почти непрекъснато под влияние на барични гребени и  в момента.
От тази гледна точка, наистина би било спекулация да се правят прогнози за след 10-12 дни. Едва ли е необходимо да напомняме колко пъти в последните 2-3 месеца някои медии даваха "апокалиптични" снежни и ледени сценарии за времето у нас, които се провалиха до един и без изключение, което и бе очаквано от сериозните читатели на нашия сайт.
Затова, vremeto.dir.bg ще продължава да публикува само сериозни и обосновани анализи и прогнози само на база сериозните модели и научни публикации за своите потребители.
Желааем ви успешна и ползотворна Нова година!