Според американския модел и почти всички негови резиденти ("вътрешни варианти"), съществена промяна на времето след събота у нас няма да настъпи. Макар да споделя мнението на другите модели за временно отслабване на зоналната циркулация, доминираща във високите ширини през тази зима, той не очаква съществен блокиращ процес и пенетрация на арктически студ към централните и южни части на континента.
Според сценария на модела на Европейския център(наричан за краткост 'ЕС") в началото на следващата седмица практически цяла Европа ще бъде скована от арктически  студ, подобен(макар отначало не толкова силен) на този отпреди 2 години, в началото на февруари 2012 година. По-нататъшното му развитие и прогнози на база този сценарий включват температури от около и под минус 15 градуса при земя в низините.
Ето по-подробно прогнозите: До неделя времето у нас ще остане топло за сезона. Различията между двата сценария до края на седмицата са незначителни и няма смисъл да се спираме на тях: следете актуалните ни краткосрочни прогнози.
Различията за нашия регион започват в неделя, когато според ЕС през Балканите перпендикулярно на юг в източната периферия на образуван 24-48 чАса по-рано Скандинавски антициклон ще се спусне студен арктичен въздух. Той ще активизира  намиращата се южно циклонална долина и южно и източно от страната ни ще премине поредица от средиземноморски циклони. Валежите от дъжд в южните и източни части на страната ще преминат в сняг и към средата на следващата седмица, според този сценарий, у нас ще се установи пълноценна зима с всичките и прелести, вкл. температури около и под минус 15 градуса в низините(точните им стойности ще зависят от наличието и дебелината на снежната покривка и няма как да се прогнозират отсега).
Според сценария на американския GFS нищо подобно няма да се случи: Над Централна и Южна Европа ще остане слабо градиентна(с малки разлики в атмосферното налягане) многоцентрова антициклонална област, като над Средиземноморието е ключовия срок - този между 144 и 168 часа налягането като цяло остава високо.
В перспектива моделът предвижда едно по-слабоизразено и бързо арктично нахлуване за края на втората декада на месеца, но това наистина е твърде далеч във времето, за да бъде коментирано обстойно. Все пак, когато го споменаваме, трябва да отбележим, че от дни неизменно в последните срокове на този модел присъства нова активизация на Атлантическия циклонален "конвейер" на границата между втората и третата декада.
Относно преценката на вероятността за реализация на двата сценария. Тя не е съвсем лесна. Принципно евромоделът минава за "по-стабилен" от американския. Тук, обаче трябва да направим и уточнението, че за разлика от американския ГФС, евромоделът, макар, че се финансира от европейските данъкоплатци, не публикува всички свои прогнозни карти и параметри в публичното пространство. Обяснения и оправдания всеки може да намери в произволни количества, но това е факт: за разлика от американския, който е достъпен за всички по света, евромоделът показва на масовата публика "трохи" от своите продукти.
vremeto.dir.bg винаги предоставя точни прогнози на база ансамбъл от многобройни модели(освен тези два), възможно най-рано преди обстановките и коректно, в което нашите потребители са се уверили отдавна. В случая разликата между двата модела, разлика инициираща коренно различни прогнози е толкова огромна, че такъв ансамбъл е просто невъзможен. Затова ви предоставяме двете различни прогнози, а кой от моделите е бил по-близко до истината, ще имате възможност да се убедите сами само след няколко дни или дори по-рано, когато единият от сценариите се приближи повече до другия(или го възприеме изцяло) при следващо обновление. Да резюмираме пак: Според Евромодела: дълбока зима с температури при земя и до около минус 20 и сняг на юг и изток още към 16 число(разликата в сценариите става съществена още в неделя-понеделник, 13 януари). Според ГФС мекото и предимно сухо януарско време продължава с кратки прекъсвания в обозримо бъдеще.
Последен щрих относно този твърде сериозен спор: в последния, 144-часов прогностичен срок(за разлика от ЕС-модела, чиито сценарии са 10-дневни или 240-часови или ГФС, с двуседмични такива, по-консервативният и много уважаван британски УКМО-модел се ограничава със 144-часов сценарий) Британският модел на метеоцентралата УК МЕТ, макар и да вижда слаб гребен към Скандинавието, оставя Средиземноморието в зона на несъмнено високо атмосферно налягане, т.е по-скоро е плътно до сценария на американския модел.
Очакваме развитие на това "дерби" в следващите обновления тази вечер и утре сутрин.