Близо 700 души са починали в резултат на метеорологични катастрофи през 2021 г. в САЩ. Подобно ниво не е достигано от 2011 г., се казва в доклад на Американската национална агенция за атмосферни и океанографски изследвания, предаде Франс прес.

Годината е била белязана от екстремни метеорологични феномени в целите САЩ, по-специално изключителна горещина и опустошителни метеорологични събития, се казва в документа. В него има данни за жертвите от 48 щата, без Аляска и Хавай. Жертвите са 688, което е над два пъти и половина повече в сравнение с жертвите през 2020 г., когато те са били 262.

Човешката дейност е в основата на опасните климатични промени, изразяващи се в по-силни метеорологични събития по целия свят.

20 подобни феномена са причинили щети в САЩ в размер на над 1 милиард долара. Сред тях са четири урагана, три торнада, наводнения, два пожара и горещи или студени вълни.

В документа освен това се споменава, че 2021 г. е била четвъртата най-гореща година за 127 години на измервания със средна температура от 12,5 градуса по Целзий за цялата континентална част на САЩ. А декември е бил най-топлият, регистриран в историята на измерванията, с температури от 3,7 градуса по-високи от средното. Средната температура за 2021 г. е била с около 1,3 градуса по висока от средната за 20-и век.