В сила влязоха по-строги ограничения на водоснабдяването в засегнатата от суша североизточна Испания, като властите в област Каталуния заявиха, че през следващите месеци може да се наложи за Барселона да се доставя прясна вода с кораби, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Каталуния страда от най-тежката суша в историята си, а резервоарите, които осигуряват вода за около 6 милиона души, включително втория по големина испански град Барселона, са запълнени само до 18 % от капацитета си. За сравнение, резервоарите в Испания като цяло са запълнени на 43 % от капацитета си.

Испанските власти и експерти посочват, че все по-топлото и сухо време е причина за продължителната суша в Каталуния.

Барселона вече разчита на най-голямата в Европа инсталация за обезсоляване на морска вода, която да бъде използвана за питейни нужди, както и на инсталация за пречистване на отпадни води, за да компенсира спада на водата от кладенците и реките.

Каталуния официално навлезе във фазата на "предавариен режим" на засушаване, във връзка с която се намалява дневното потребление на човек от 230 на 210 литра вода на ден. В това число влизат личните нужди, както и тези, които кметствата използват за обслужване на всеки жител. Каталунската агенция за водите твърди, че средностатистическият човек в Каталуния консумира средно 116 литра на ден за битови нужди.

На общинските власти вече е забранено да използват питейна вода за почистване на улици или за поливане на тревни площи. Увеличени са ограниченията за използване на вода в промишлеността и селското стопанство.

Ако водните запаси паднат под 16% от капацитета на резервоарите, Каталуния ще влезе в "извънредна ситуация", при която водата ще бъде ограничена до 200 литра на човек, а след това може да падне до 160 литра на човек, а за всяко напояване в селското стопанство ще се изисква предварително одобрение.

Властите предупредиха, че "извънредната ситуация" може да настъпи само след седмици, освен ако не завали обилен дъжд.

Ако това не се случи, Барселона може да се нуждае от цистерни, които да доставят питейна вода. През 2008 г. тази изключително скъпа мярка беше използвана, за да се осигури снабдяването на града по време на сушата.