Пороен дъжд с гръмотевици и градушка удариха Горна Оряховица и Хасково. Буря вилня млизо час и в Свищов.

Ледените късове в Горна Оряховица са били с големина на орех. Бурята се е разразила около 17.30 ч., а поройният дъжд е превърнал в реки улиците в града

Тепърва се констатират щетите, нанесени от бурята, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев пред БТА.

Със сигурност е унищожена цялата реколта в градините на хората.

В момента се отстраняват паднали дървета, които касаят нормалното движение по пътищата. Екипите се сформират и тепърва тръгват. Ако се установят по-сериозни щети, те ще бъдат документирани, но на този етап няма информация за такива, добави кметът на Горна Оряховица.

По думите на кмета бурята е била продължителна, с по-силен дъжд и градушка. Той посочи, че няма пътища, които да са непроходими.

Снимка: Meteo Balkans, Елмира Кожухарова

Градушка удари и близкия град Дряново.

Монтанското село Дълги дел също не бе подминато.

Лятна буря с интензивен дъжд и градушка с големина на грах удари и Хасково привечер. След продължителните жеги и унищожителните пожари в региона настъпи рязка промяна. Явлението продължи около половин час, като градушката валя само няколко минути.

 

Снимка: Bulphoto

За кратко улиците се превърнаха в реки, като на проблемни места имаше закъсали автомобили. Улица "Добруджа" бе затворена заради паднало дърво. Има сигнали за наводнени мазета, казаха от общината. Мълния е паднала върху сграда в квартал "Бадема" и е подпалила постройката, но пожарната бързо е угасила отъня.

Снимка: Bulphoto

Множество са сигналите за паднали дървета в града. Огромно дърво се стовари до Гимназията по туризъм и затвори улица "Добруджа". Големи дървета бяха съборени още в кварталите "Куба" и "Болярово".

Снимка: Bulphoto

Общински екипи работят по разчистване на паднали клони и дървета. Няма пострадали хора и сериозни материални щети. По данни на местната хидрометереологична обсерватория вятърът е достигал скорост 72 километра в час.

Силна гръмотевична буря премина и през Свищов тази вечер. Тя започна около 19:30 часа с временно усилване на вятъра и значително количество валежи. Бурята продължи около час.

Към момента не са причинени сериозни щети и няма пострадали, съобщиха от общината. По информация на местната хидрометереологична станция в града количеството валежи е 9,9 литра на кв. метър, вятърът е от северозапад със скорост три метра в секунда.

Все още сме в летен режим, въпреки че тук в София грее слънце, в централната част от страната се развива купесто-дъждовна облачност. Има локални интензивни валежи. Те са съвсем краткотрайни. Такова ще остане времето и в началото на следващата седмица. Температурите още малко ще се повишат. До края на август температурите ще са високи. Това заяви синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова, цитирана от Нова телевизия.

"В събота и неделя ще има предимно слънчево време. Температури са между 31 и 37 градуса. Не е изключено локални краткотрайни неинтензивни валежи в планините да има. Но те няма да променят основния слънчев характер на времето през почивните дни", обясни метеорологът.

По думите ѝ в края на месеца през страната да премине студен атмосферен фронт. И това ще понижи температурите. "В Западна България температурите ще паднат по-съществено - с 5-7 градуса. Ще останат под 30 градуса", обясни тя.