В последните дни масмедиите са обяздили поредната "гореща тема" - мръсният въздух, станал 'видим" благодарение на мъглите, най-вече в София. Истинско чудо е, че не е захапана и друга ежегодна дъвка - т. нар. "грипна епидемия".

Не е необходимо да слушаме всяка година изказванията на едни и същи специалисти - в кавички или не, за да знаем как да се предпазим от грипа и грипоподобните заболявания. Начините са - избягване на масови струпвания на хора, укрепване на имунната система, а според мнозина лекари и производители на противогрипни ваксини - и те, въпросните ваксини.

Простудните заболявания се разпространяват основно през студеното полугодие. Дали е виновна непълноценната храна, слабото слънце, мръсният въздух или от всичко това по малко - това е факт. Вижте графиката на процента на заболелите от грип в САЩ през годините (червената дебела линия показва тазгодишната тенденция до сега).

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos, Twitter

Видимо е, че през топлите сезони заболяванията са значително по-малко, спадайки до около 1 процент през лятото. Зиме в някои години, процентите доближават 10 (7-8), колебаейки се средно до 4-5 - няколко пъти над заболелите в един и същ момент през лятото.

Оттук и изводът, че приказките през зимата "затопли се, ще има грип: е верен, но само отчасти. Затоплило се е и броят на излезлите за поне малко слънце извън домовете си скача многократно, предоставяйки възможност на грипоподобните заболявания да се разпространяват по-лесно. Но за разлика от здравословното и слънчево лято, тъмният, сив, прашен и мъглив сезон, зимата, независимо дали  е студен и снежен или не, е на страната на грипа.

За съжаление и в следващите дни на много места в страната мъглите и застоялият въздух ще подпомагат разпространението на простудни заболявания. 

Ако вземете мерки, може и да не успеете да се предпазите напълно, но ще намалите вероятността да се разболеете или ще понесете евентуално простудно заболяване по-лесно.

А вместо да слушате втръснали медийни "експерти", които без съмнение, ще се появят в ефир след седмица-две в масови количества, потърсете съвет от лекаря си, ако  се наложи.