Мощният тропически циклон на запад от Индийския океан на име Киар продължава да се усилва. Той е на път към Оман и Йемен, но според преобладаващото мнение на метеоролозите. няма да доближи опасно близо сушата.

Това е добра новина, тъй като тропическият циклон в момента е със силата на ураган от пета категория (най-високата). Напомняме, че тропическите циклони се наричат "урагани" в Северния Атлантик и срещу калифорнийските брегове и Мексико, "тайфуни" в Северозападния пасифик, а в останалите тропически области, където се зараждат и движат, с обобщеното название "тропически циклон".

В края на миналата седмица в Арабско море се образува тропическа депресия, която бързо се усили до тропическа буря, а впоследствие - циклон.

 Департаментът по метеорология на Индия нарече бурята "KYARR" ("Киар"). По последни данни от тази сутрин Киар достигна етапа на супер тропичен циклон, като скоростта на вятъра в центъра му се изчислява на 66 m / s, а поривите надхвърлят 70 m / s.

Според Met Office атмосферното налягане в центъра на този вихър е 915 hPa, което актуализира рекорда за минимално налягане в Арабско море за целия период на наблюденията там. Предишният рекорд беше 920 hPa и принадлежеше на много силната буря Гори, която удари северозападния бряг на Арабско море през 2007 г

През следващите дни Киар ще се усили още, а скоростта на вятъра вероятно ще надхвърли 70 м / сек, при пориви от 80 м / с.

След това, навлизайки над по-хладни води и в район с по-неподходящи за развитието му ветрове в по-високите части на тропосферата, той постепенно ще отслабне. Бурята ще се движи на запад с ниска скорост и според предварителните прогнози на траекторията си няма да стигне до брега на Оман.

На около 500 км от брега бурята ще завие на юг, насочвайки се към брега на Сомалия, който ще достигне едва до края на седмицата.

На този етап, обаче, в същия район, недалеч от западния бряг на Индия, ще се образува нов тропически циклон, който също ще наблюдаваме