Гръмотевични бури с градушки с големина на орех и яйце се разразиха в планинските райони и над Централна и Северна България. Сериозни са щетите в областите Велико Търново, Правец, Плевен, Ловеч, Шумен, Враца, Габрово. Унищожени реколти, счупени стъкла на коли, отнесени покриви, селища без ток - такава е картината в сряда вечерта по места.

Около 19 часа се разрази силна буря и заваля проливен дъжд, който превърна улиците в реки във Велико Търново.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб за създаване на необходимата организация за отстраняване на щетите от бурята. Има подадени сигнали за пет паднали дървета на територията на града. Щети има и по покрива на СУ "Вела Благоева". Има сигнали за две ударени от дървета коли, както и за запушени шахти. Няма информация за пострадали хора.

Силната буря премина и през великотърновските села. Най-засегнати са Арбанаси и Шереметя. Валежът е продължил повече от 10 минути, а ледените късове са били с големината на яйце, разказват очевидци.

В Арбанаси токът е спрял, а улиците са се превърнаха в реки. В района на село Шереметя има няколко автокъщи, които са най-потърпевши от бурята. Стъклата на колите са потрошени, като има поражения и по капаците.

В село Драгижево също има сериозни щети. Местни сигнализираха за паднали дървета и счупени от градушката прозорци. За кратко време селото е останало и без ток, но той вече е възстановен.

По същото време градушка удари и градовете Левски и Горна Оряховица.

Частично бедствено положение ще бъде обявено в ловешкото село Радювене след бурята тази вечер, съобщи кметът на Ловеч Страцимир Петков. Там е паднала и едра градушка. Има частично отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, части от селото е без електроподаване, има паднали дървета.

По думите на кмета това е най-потърпевшото село, претърпяло втора силна буря за последните две седмици.

"При предната буря имаше паднали порти, изкоренени дървета. Сега положението също не е добро", посочи Петков и добави, че няма бедстващи хора, предаде БТА.

В Ловеч са наводнени няколко основни улици и булеварди. Има закъсали автомобили - под покрития мост и на възлово кръговото кръстовище в града.  Служители на общинската фирма "Еко" отводняват шахтите, за да се оттече водата по-бързо.

Ледени топчета в областния град са били по-големи от лешник. За 20 минути са паднали 25 литра на кв. м дъжд. Скоростта на вятъра е била 15 метра в секунда, съобщи инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен. В двете общини и в Угърчин има населени места с прекъснато електрозахранване, съобщават от електроразпределителното дружество.

Голеами поражения от градушка има и в град Летница.

"Две трети от плодовете от дърветата са на земята, 50 процента от зеленчуците в градините на хората са унищожени", каза кметът  Красимир Джонев. Няма наводнени улици и имоти, както и пострадали хора. Предстои да се установи има ли други поражения по реколтата и имуществото на хората.

Градушка падна и в Габрово. Ледените късове бяха по-големи от лешник. Те бяха придружена с интензивен дъжд и силен вятър. От бурята има труднопроходими и наводнени улици.

В Правец ледените късове са били с големината на яйце и се е изсипвала в продължение на 20 минути, съобщават в социалните мрежи.

Ледени късове с големи на орех удариха и павликенски села. В Лесичери валежът, който е бил придружен с вятър и дъжд, е продължил около 10-15 минути. Пострадали са и съседни села.

Унищожени са зеленчукови градини, както и плодни дръвчета по дворовете на хората. Наводнени участъци няма, но за кратко улиците в населеното място са се превърнали в реки и преминаването е било невъзможно. По пътя има паднали клони и дървета, но движението не е спряно.

Силен град, но за кратко, падна и в Павликени. С големи на орех е бил и в плевенското село Одърне.

Над Шумен също се изля порой с градушка между 19.30 часа и 19.45 ч .

За 15 минути улиците на града бяха засипани със заледени късове с големина от 2-3 см.

"Ад в Попово! Невиждана буря и градушка, на места като средно голям орех!Счупени стъкла на коли, клони, поражения върху насажденията, плодове по земята!", пише местна жителка във Фейсбук.

До полунощ валежите и гръмотевиците в повечето райони ще затихнат. Условия за превалявания ще има все още до сутринта в североизточните райони, сочат данните на НИМХ. Утре преди обяд облачността ще е разкъсана, на много места до предимно слънчево. Около и след обяд отначало в планините и планинските райони, а по-късно и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На повече места ще са явленията в Северна България, там има условия за интензивни валежи и градушки, които ще продължат и през нощта срещу петък. Вятърът ще е слаб, в Северозападна България ще се ориентира от северозапад, в останалите райони ще е предимно от североизток. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, малко по-ниски ще са в Северозападна България, в София - около 29°.