Предвидените от синоптиците за четвъртък силни бури и градушки засегнаха западна и северна България. Ботевград, Софийско, Казанлък, Тетевенско, Троянско, Нова Загора и други райони бяха ударени от огромни ледени късове, на места с размерите на яйце. Изкоренени дървета и затворени пътища допълваха картината на стихията, която след 20 ч. вечерта продължи пътя си из страната, насочвайки на изток.

В Казанлък бурята беше толкова мощна, че изкорени големи дървета, стана ясно от кадри, публикувани в социалните мрежи. Множество сигнали за паднали клони и дървета вследствие на бурята в региона са получени в Районната пожарна служба, съобщи за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора. Валяла е градушка в населени места около Казанлък, а в града са нанесени щети от силния вятър.

Изпратени са два пожарни екипа, които се отзовават на сигналите. На терен работят аварийни екипи на Община Казанлък, а екипи на Агенция "Пътна инфраструктура" обслужват републиканската пътна мрежа основно заради паднали дървета, посочи той.

Получен е и сигнал за повреден покрив на детска градина в Казанлък, изпратен е пожарен екип на място.

Вследствие от бурята няколко населени места са без електричество. Екипи и доброволци работят по овладяването на щетите.

Заради паднали дървета е затруднено преминаването през прохода Шипка. Там се е активирало и свлачище. Екипи работят по разчистването на пътното платно.

Временно е ограничено движението по пътя Мездра - Ботевград в посока София 

Временно е ограничено движението по път I-1 Мездра - Ботевград в района на Новачене в посока София поради попаднали камъни на пътното платно, вследствие на силната буря, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението се осъществява по обходен маршрут: Новачене - Скравена - Ботевград. Трафикът се регулира от пътна полиция.

Градушка като яйце и ябълка в Ботевградско

Изкоренени дървета и паднали клони има на много места в Ботевград вследствие на падналата там в късния следобед градушка с размери от яйце до ябълка. Освен изпочупени стъкла на коли и прозорци на сгради и щети по покриви има и скъсани кабели от електропреносната мрежа.

Два екипа са сформирани от общинското ръководство за отстраняване на щетите.

Множество сигнали са постъпили за пострадали щъркели - в самия Ботевград и в селата Скравена и Трудовец.

Ето какво каза пред БНР кметът на Трудовец Еленко Иванов за ситуацията там: "Много голяма градушка, включително паднали дървета, скъсани жици, цялото село няма електрозахранване, включително вилната зона, има много автомобили с изпочупени стъкла, отнесени покриви, счупени керемиди - голямо бедствие буквално за 5 минути, огромни щети в цялото село. В момента почистваме, премахваме дървета от главните пътища, за да могат да бъдат проходими. В утрешния ден ще започнем по-цялостно почистване. Енергодружествата възстановяват захранването, но сигурно това ще стане в утрешния ден".

Кметът на Трудовец ще търси помощ от община Ботевград за хората, които не са застраховали имуществото и земеделските си площи. 

Около 16:15 часа днес в община Ботевград падна силна градушка с огромни ледени късове. Има щети по земеделската продукция. Към момента се отстраняват над десетина паднали дървета. Няма данни за пострадали и бедстващи хора, съобщи за БТА кметът на общината Иван Гавалюгов. Той посочи, че може би има щети и в домовете на жителите на общината и по автомобилите им. По думите му ледените късове са били големи колкото юмрук на дете и кокоши яйца. Сигнали се подават в общинската администрация, като към този час се почистват паднали дървета.

Към този час ситуацията е нормализирана.

През днешния ден бури имаше и в други части на страната.

Градушка с размерите на яйце е паднала в тетевенското село Рибарица, съобщи за БТА кметът Пенка Ганева. Ледените блокове са нанесли щети върху покривите и прозорците на къщите, има пострадали и автомобили, както и унищожена реколта. 20 литра дъжд, придружен с градушка с големина на яйце, са паднали на квадратен метър за 20 минути в Рибарица, а Ганева каза: "Ледени блокове каквито никой не помни. Имаме имуществени щети, счупени цигли и покриви. Счупени прозорци и унищожени реколти, ама тя реколтата е най-малкият проблем".

Заместник-кметът на общината Борис Врабевски, който е на място, каза, че утре сутрин свиква кризисния щаб за бедствия и аварии.

Утре експерти ще направят оглед и опишат щетите на място. Ще бъде свикан щабът по бедствия и аварии, за да се реши дали да бъде обявено бедствено положение в селото, каза заместник-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Местният жител на Рибарица Симеон Диков заяви, че има големи щети по своето имущество. "Счупени са два прозореца на къщата, покривът е разрушен, парникът е потрошен, на колата предно стъкла, както и ламарините. Такова чудо в Рибарица не е имало никога. Страшно е, има по-големи късове от яйце. На дърветата са останали само стъблата", каза за БТА Диков.

Кметът на селото съобщи и за възникнал пожар в постройка на къща, който е потушен. Вероятната причина е късо съединение. За минути е било спряно и електрозахранването, но е възстановено.

Инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен, каза, че градушката е била придружена с интензивен дъжд - 20 литра на кв. м за 20 минути, както и със силен вятър.

Ледени топчета е имало и в Тетевен и Троян, но без сериозни поражения.

 

Паднали дървета, непроходими улици и много материални щети нанесе градушка в Нова Загора

Паднали дървета, непроходими улици и много материални щети нанесе градушка, паднала тази вечер в Нова Загора. Това съобщи за БТА кметът на общината Галя Захариева. Запушени са били шахти, изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили, пострадала е земеделска продукция. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими.

Природното бедствие предизвика поражения в града, свикала съм кризисен щаб и всички екипи са на линия, каза Захариева. В момента събираме информация и моля гражданите да подават подават сигнали за счупени клони, наводнения или други проблеми, предизвикани от стихията. Аварийните екипи ще реагират веднага, според тежестта на сигнала. Призовавам всеки гражданин, който има възможност да излезе и да почисти, там, където е необходимо около дома си, според възможностите му, допълни тя.

Екипи на полицията и пожарната, на ВиК и общината са тръгнали по сигнали първо да остраняват дървета по улиците и да отводняват пътищата.

Възрастен мъж на 75 години е бил спасен от наводнен участък под мост след бурята в Нова Загора. Той е бил там с автомобила си, съобщиха от МВР.  

Градушка и в Трънско 

Градушка е паднала в късния следобед в Трънско. На отделни места ледените зърна са били с големината на орех.

Съсипани са градини, има нанесени щети и по автомобили. Бурята е продължила около 15 минути.

Градушка падна след 20:00 ч. и в Габрово

Ледените късове бяха по-големи от лешник. Тя бе придружена с интензивен дъжд и силен вятър. От бурята има труднопроходими и наводнени улици, предаде репортер на БТА.

И в петък ни чака опасно време

За 14 юни, петък, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупредителен оранжев и жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и за градушки в Източна и в Централна България. 

Опасност от възникване на поройни наводнения има през нощта срещу 14 юни и в самия петък, предупреждават синоптиците.

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта валежи и гръмотевични бури ще има на места, главно в Северна България, като там вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него нахлува по-хладен въздух. Утре валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен.

Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове, главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна - валежите ще спрат през нощта срещу събота. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.