От днес в северното полукълбо започва нова седмица на горещини, като в Европа се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса в Италия, Испания предупреждава за гореща вълна, а в Канада и Калифорния продължават да бушуват опустошителни пожари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В началото на седмицата на италианския остров Сардиния се очакват температури до 48 градуса. В Испания, която вече преживя гореща седмица, метеорологичната агенция издаде оранжева тревога, предупреждавайки за температури от 38 до 42 градуса в големи райони на полуострова и Балеарските острови, и червена тревога (изключителна опасност)за части от Андалусия днес. Утре червена тревога ще важи за Арагон, Каталуния и Майорка, като се очакват 42 до 44 градуса.

Последиците от екстремните горещини вече са усетени на Канарските острови, на остров Ла Палма, където през уикенда пожар опустоши 5000 хектара земя и наложи евакуацията на 4000 души.

В Европа според експертите глобалното затопляне е два пъти по-бързо от средното за света, като някои страни са особено тежко засегнати.

В Италия 16 града в цялата страна са обявили червена тревога, като живакът в термометрите се колебае около 36/37 градуса, но температурите, които могат да се усетят, могат да надхвърлят 40 градуса - макар че това не спря вярващите, събрали се за неделната молитва на папа Франциск на площад "Свети Петър", отбелязва АФП.

В САЩ от Флорида до Калифорния и Тексас голяма част от южната част на страната отново беше засегната от гореща вълна, която метеорологичните служби определят като "смазваща" и прогнозират няколко температурни рекорда.

В допълнение към високите температури Южна Калифорния е засегната от няколко много силни пожара, които все още горят и които вече опустошиха повече от 3 000 хектара и доведоха до евакуация на населението. Според щатската противопожарна служба те са овладени само на "10%", което поражда опасения, че ситуацията може да се влоши.

Във Флорида град Маями издаде първата в историята си тревога за "прекомерни горещини". "Пригответе се за изгаряща жега", предупредиха градските власти в Туитър.

Други части на САЩ са изложени на риск от силни бури. Според Националната метеорологична служба "на няколко места са възможни силни гръмотевични бури, обилни валежи и наводнения", особено в Нова Англия. Внезапно наводнение уби четирима души в събота в окръг северно от Филаделфия, а други трима все още се водят за изчезнали.

В Канада тази година вече са изгорели рекордните над десет милиона хектара. 906 пожара все още бяха активни в събота, като 570 от тях се считат за излезли извън контрол. Двама пожарникари вече загубиха живота си.

Вчера Япония издаде предупреждения за опасност от топлинен удар за десетки милиони свои жители, живеещи в 20 от 47-те префектури, тъй като почти рекордните температури достигнаха големи части от страната. Страната се бори и с проливните дъждове, които отнеха живота на най-малко осем души.

В Южна Корея спасителите се опитваха да достигнат до хора, блокирани в наводнен тунел в резултат на проливните дъждове през последните дни, отнели живота на най-малко 37 души.

Китайските метеорологични служби издадоха няколко предупреждения, като прогнозираха температури до 45 градуса в частично пустинната Синцзян-уйгурска област и 39 грауса - в Гуанси.

Горещините са едно от най-смъртоносните метеорологични явления, както наскоро ни напомни Световната метеорологична организация. Според едно скорошно проучване само в Европа миналото лято високите температури са причинили смъртта на над 60 000 души.