Огромният антарктически айсберг, който миналия месец застрашаваше населен с пингвини остров до южните брегове на Южна Америка, е загубил голяма част от масата си и се е разпаднал на парчета, съобщи Ройтерс.

Основната ледена маса - айсбергът A68a и откъсналите се от него малки айсберги, се движат във водите край остров Южна Джорджия, каза изследователят Тед Скамбос от университета на Колорадо в Боулдър.

Скамбос и колегите му следят айсберга, който е сред най-големите известни досега, откакто се откъсна от шелфовия ледник Ларсен през юли 2017 г. и се отправи на север.

През последния месец около една трета от площта на основния айсберг или над 1400 кв километра се раздроби на по-малки ледени късове и се стопен лед.

Във вторник площта на основния айсберг е била около 2450 квадратни километра. Краищата му са заоблени като на чиния и парчета се откъсват от него, докато се придвижва през топлите течения, каза Скамбос.

Айсбергът може да блокира и да попречи на пингвините и да навреди на морската фауна, ако се установи край бреговете на остров Южна Джорджия. Нещо подобно може дори да се е случило през декември, каза Скамбос.

Учените тепърва ще изследват отблизо въздействието на айсберга. Около шест къса от айсберга плават около острова, като четири от тях са доста близо до него