Руски и европейски гласиолози изследваха спътникови снимки на Голям Кавказ и установиха, че общата площ на ледниците му е намаляла от 692 кв.км на 590 кв. км между 1986 г. и 2014 г., предаде ТАСС.

"Усилено топене е имало през последните две десетилетия. Резултатите от изследване на Института по география на Руската академия на науките сочат, че това се обяснява с повишаване на летните температури на въздуха и увеличаване на слънчевата радиация за сметка на изменение на циркулацията и преобладаването на антициклони през лятото на фона на неизменно количество валежи", отбеляза географът Станислав Кутузов.

Почти всички климатолози днес не се съмняват, че глобалното затопляне ще промени радикално облика на нашата планета, ако човечеството не задържи повишаването на температурите до 1,5 градуса Целзий. За това свидетелстват не само стотици компютърни модели на климата на планетата, но и хиляди измервания, извършени с помощта на метеорологични спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

ИЗБРАНО