Площта, покрита с антарктически морски лед, е спаднала до най-ниското си ниво тази година, откакто от края на 70-те години на миналия век се води статистика, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от китайско изследване. Съобщението е цитирано от БТА

Рекордът, поставен на 25 февруари 2022 г., бележи втория рязък спад в ледената покривка само за пет години, съобщават китайски изследователи от университета Сун Ят-сън в Гуанджоу и Лабораторията за южни морски науки в Джухай в сп. "Адвансис ин атмосферис сайънсис".

Учените изследват океанските течения и климатичните явления, обуславящи топенето, но все още са изправени пред загадки.

Докато ледът в Арктика бързо намалява заради глобалното затопляне, при ледената покривка в антарктическия регион от друга страна се наблюдава тенденция към леко увеличение, с около 1 процент на всяко десетилетие от 70-те години на миналия век.

След необичайния спад, регистриран през 2017 г., тази година той се повтаря отново в края на февруари - в края на лятото в южното полукълбо.

Тогава за първи път размерът на антарктическия лед спада до под 2 милиона квадратни километра. Обхватът е с около 30 процента по-малък от средния за годините от 1981 до 2010 г.

От Европейската служба за климатичните промени "Коперник" също съобщиха, че през февруари тази година измерената дневна площ на антарктическия морски лед е достигнала най-ниското си ниво, откакто от 1979 г. се води статистика.