Повечето граждани на ЕС възнамеряват да летят по-малко и вече консумират по-малко месо, за да дадат приноса си в борбата с климатичните промени. Това сочат резултатите от изследване, публикувано днес от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и цитирано от Ройтерс.

Сред 27 700 участници в анкетата от 27-те членки на ЕС, 74 процента посочват, че по екологични причини възнамеряват да летят по-рядко, след като бъдат отменени ограниченията, свързани с Ковид-19. Сред тях 43 процента са готови да правят това "винаги", а 31 процента - "от време на време".

Европейският авиационен сектор е критикуван от клиенти и регулаторни органи заради въглеродния отпечатък на полетите. Същевременно браншът се бори със срив в търсенето на фона на пандемията от коронавирус.

В проучването, проведено през октомври-ноември 2020 година, 66 процента от европейците заявяват, че вече ядат по-малко месо, за да допринесат за борбата с климатичните промени, а други 13 процента заявяват, че скоро ще направят подобна промяна в диетата си.

Заради Ковид-19 световните емисии на въглероден диоксид през 2020 г. се свиха спрямо предходните години. Миналата година обаче все още е сред най-топлите в историята, което сочи, че са необходими по-бързи действия за намаляване на въглеродните емисии, за да се избегне катастрофално затопляне на планетата в бъдеще.

ЕС разработва голям пакет нови мерки за намаляване на замърсяването, включително реновиране на сгради с цел повишаване на енергийната им ефективност, налагане на по-строги стандарти на производителите на автомобили и други.

Гражданите усещат влиянието на климатичните промени и искат да бъдат предприети безпрецедентни действия срещу климатичната криза, заяви Амброаз Файол, вицепрезидент на ЕИБ.

ЕИБ, която е "инвестиционното подразделение" на ЕС, може да помогне на хората да възприемат по-екологични навици, като финансира чистата енергия и транспорта с ниски въглеродни емисии, допълни Файол.