Пожарът, обхванал живописния град в Мауи тази седмица, е отнел живота на най-малко 89 души, съобщиха местните власти, и това го превръща в най-смъртоносния горски пожар в САЩ за последните 100 години, предаде Асошиейтед прес.

Числото е по-голямо от това на жертвите от пожара през 2018 г. в Северна Калифорния, взел 85 жертви.

Един век по-рано, през 1918 г. избухва пожар в засегнатата от суша северна част на щата Минесота, огънят преминава през редица селски общности, унищожава хиляди домове и убива стотици хора.

Най-малко два други пожара са горели в Мауи, но засега не се съобщава за смъртни случаи: в южната част на вулканичния остров и в планинската част във вътрешността, пише БТА.

Четвърти пожар лумна в петък вечерта в Каанапали, крайбрежна общност в Западен Мауи, северно от изгорелия град Лахайна, но спасителните екипи успяха да го потушат, съобщиха властите.

Русия разчиства щетите, след като тайфунът "Ханун" наводни хиляди домове в Приморския край

 

Русия изпрати днес работна група за наблюдение на действията по почистване на части от територията на Далечния изток на страната, след като тайфунът "Ханун" премина през Приморския край. Това съобщиха от министерството на извънредните ситуации в Москва, предаде Ройтерс.

Руската агенция ТАСС цитира ведомството, че наводнените къщи са 4368, под вода са също 5654 съседни терени и 7 жилищни сгради, а 28 селища са изолирани от водата.

Повечето пострадали къщи са в градовете Усурийск и Спаск-Дални, в Октябърски общински район в региона на Приморие, където административен център е Владивосток.

Министерството съобщи в канала си в "Телеграм", че задачата на работната група ще е да "координира работата по отстраняване на последствията от наводнението." Със самолет на министерството е доставена хуманитарна помощ, а хеликоптери Ми-8 са използвани за прехвърлянето на спасителите на терен.

Засега няма съобщения за жертви, а по-сериозни щети са били избегнати благодарение на своевременното изпращане на спасителни екипи.

ТАСС съобщи, че наводнението в Усурийск, вторият по големина град в Приморие, е най-тежко и най-голямо за последното десетилетие. Засегнати са между 35 и 40 процента от територията му.