Бурният вятър в Сливен е съборил през нощта дървета край път I-6 (Бургас-София), които са своевременно разчистени, съобщи дежурният в Областното пътно управление (ОПУ) в Сливен пред БТА. Няма информация за обърнати автомобили. Във високопланинската част в общините Сливен, Котел и Твърдица пътищата са частично заснежени и обработени, в останалата част са сухи и има силен вятър. Планинските проходи са отворени. Температурите са минусови - от -8 до -1 градуса - на автомагистрала "Тракия".

Вятър със скорост над 110 км/ч е прекъснал електричеството в местността Карандила край града, съобщиха от общинския пресцентър. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на аварията. В част от село Гавраилово също няма електричество. Подадени са и сигнали за единични случаи на липса на ток. В града има прекършени клони, скъсани кабели на фирма - оператор на телевизия и интернет, както и разкъсани от силния вятър билбордове. От селата няма постъпили сигнали за поражения от вятъра.

Област Сливен е единствената в страната, за която днес е обявен оранжев код за силен вятър. В по-голямата част от страната вятърът ще е умерен северозападен, а в Източна България - силен северозападен, се посочва в прогнозата на НИМХ за днешния ден. Остават условията за виелици и навявания.

Поради силния вятър има паднало голямо дърво на Подбалканския път - главен път I-6 Мъглиж - Гурково, в района на разклона за село Дъбово.

На проходите Шипка и Хаинбоаз вали сняг, пътната настилка е заснежена. На места има заледени пътни участъци, но теренът е обработен. Температурата на прохода Шипка е минус десет градуса, видимостта е ограничена до 100 метра поради мъгла. На Прохода на Република е осем градуса под нулата. Има образувани преспи. В момента на всички възлови участъци има разположени снегорини.

В 27 области в страната днес е обявен жълт код за ниски температури, като минималните ще бъдат между минус 9° и минус 4°, а максималните - между минус 4°и 1°.

До минус 15 градуса падна тази сутрин към 5 часа температурата в Западните Родопи, съобщи дежурният в Областното пътно управление в Пазарджик пред БНР. Мразовитите температури са измерени в местността Каратепе между Велинград и Сърница, а в местността Картела и на Юндола - минус 12 градуса.

Снежната покривка в Родопите в област Пазарджик е между 30 и 50 см, но в равнинната част на областта няма сняг. Навсякъде пътищата се обработват, защото на места има заледявания, уточни дежурният.

В Смолянско пътищата са проходими при зимни условия, обработват се навсякъде срещу заледявания. Няма затворени проходи. Температурите паднаха до минус 13 на места, каза дежурният в ОПУ - Смолян.

В Пловдивска област навсякъде обстановката е спокойна, пътищата са почти сухи, а на места се обработват срещу заледявания. Температурите са около минус 4 градуса, допълни дежурният в ОПУ - Пловдив.

ППС предупреждава туристите да бъдат внимателни в планините, има и опасност от лавини. Няколко инцидента на ски писти, загубили се туристи в планините и закъсали автомобили в снега - това е равносметката за изминалите два почивни дни, съобщи дежурният в Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

"Имахме през изминалите почивни дни инциденти главно на писта и няколко издирвани в планините туристи, които са закъсали в мъгла или, за съжаление, с автомобили. Искам специално да се обърна към любителите на офроуда да имат предвид, че ППС не извлича автомобили и ще им бъде оказана помощ, разбира се, ако са закъсали и ще бъдат придвижени до безопасно място. През следващите няколко дни времето в планината ще бъде променливо с много ниски температури. Падна доста сняг във високите части, така че туристите трябва да съобразяват своите планове с обстановката", каза Тотев и добави, че опасността от падане на лавини остава висока.

Във вторник и сряда се очаква намаляване на облачността и на места слънчево време в страната, сочат данните на НИХМ. Минималните температури ще се понижат още, на места във високите полета до минус 14° - минус 15°, а дневните ще останат почти без промяна. В източните райони ще остане ветровито и предимно облачно, но почти без валежи.