Близо 100 души са загинали или изчезнали в Мексикo, след като миналата седмица ураганът "Отис", буря от пета категория, удари тихоокеанския курорт Акапулко, казаха днес властите в щата Гереро, цитирани от Ройтерс и БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

"Отис" връхлетя Акапулко в сряда с ветрове със скорост 266 км/час, като предизвика наводнения, отнесе покривите на домове, хотели и други сгради, потопи превозни средства и прекъсна далекосъобщителните, шосейните и въздушните връзки с курорта.

80 процента от хотелите в курорта са засегнати от стихията. Улиците са наводнени, дървета са повалени, магазини и жилища са разрушени. Ток и телефонни връзки няма в голяма част от града. Има недостиг на хранителни стоки, след като местните жители изкупиха всичко от супермаркетите с приближаването на урагана.

Снимка: БТА/АР

Ивлин Салгадо, губернатор на щата Гереро, където се намира Акапулко, заяви, като се позова на прокуратурата, че е потвърдена смъртта на 45 души, а 47 са изчезнали. Вчера сутринта тя заяви, че загубилите живота си са 43.

Снимка: БТА/АР

След това, в следобедните часове на вчерашния ден, властите съобщиха, че смъртните случаи са нараснали на 48, като 43 са в Акапулко и пет в близкия град Коюка де Бенитес.

Снимка: БТА/АР

Стотици пък пристигнаха на местното летище в опит да напуснат страната. Контролната кула и системите за навигация на летището обаче бяха унищожени от урагана, а терминалът пострада тежко.

Снимка: БТА/АР