Мощна циклонна буря помете днес южния италиански остров Сицилия и причини повсеместни наводнения в района на град Катания, предаде Ройтерс. Според служители от спасителните служби стихията е превърнала площади в езера и е причинила смъртта на най-малко двама души.

Говорител от доброволческата група "Мизерикордия", която помага на полицията и пожарната, каза, че тяло на мъж е било открито под кола сред проливните дъждове, излели се над град Гравина, северно от Катания. Шейсет и седем годишен мъж загина вчера, след като колата му беше пометена от придошлите води и калта. Съпругата му все още не е открита.

Дъждът наводни някои от най-известните улици и площади в Катания, причини спирания на електричеството в центъра на града. Училищата в града и околностите му са затворени. Медиите съобщиха, че от наводненията е пострадало и отделение на болницата "Гарибалди" в Катания.

Ситуацията навсякъде е извънредната и изключително критична. Няма изгледи за подобрение, каза говорител на пожарната.

Според италианския метеорологичен сайт "Ilmeteo.it" части от Сицилия и съседния регион Калабрия са били връхлетени от рядко природно явление, което прилича на тропически циклон - морската вода е с 8 градуса по Целзий по-топла от средното за това време на годината.

Очаква се, че бурята ще се развилнее още по-силно в четвъртък и петък.