Температурите през почти изминалата първа половина на месеца, средно за страната, са с около 4 градуса над обичайните за периода. Най-голяма е разликата спрямо норма (положителната аномалия) по планините и високите места в низините, в които нямаше мъгли през първите дни на месеца.
На Мусала аномалията е между 6 и 7 градуса, 6 градуса е тя и в Разград, а най-малка е в София и Сандански, между 1 и 2 градуса.

Актуалната барична обстановка на континента и около него е следната:
Над Северния Атлантик с център югозападно от Исландия  се намира дълбок циклон. Южно от него, също в рамките на "идеалното" си местоположение е разположен Азорският антициклон с център югоизточно от Азорските острови.
В крайната източна част на континента, Приуралието, е разположен друг обширен циклон, който обуславя студено, ветровито и снежно време над голяма част от Европейска Русия. Между двата циклона има сравнително тесен гребен - област на високо атмосферно налягане, около който преди седмица моделните сценарии имаха спорове, за които писахме. В крайна сметка, към момента гребенът представлява дълга няколко хиляди километра ивица, с форма приблизително на хокеен стик, свързваща 4 основни центъра на високо налягане: Един над Либия, втори - по-обширен, но също неособено силно изразен, около Черно море и трети и четвърти - съответно над Скандинавието и Шпицберген. В следващите дни част от южната му половина ще бъде разрушена, а част от нея - изтикана на изток от представляващия съществен интерес за прогнозата циклон, с център над Северна Италия, който е свързан с голямата Атлантическа долина, спомената в началото.

В следващите няколко дни тази средиземноморска циклонална област ще се разширява в южна, източна и югозападна посока, вкл. към Балканския полуостров. Тя е слабоподвижна и нашата страна ще остава за относително дълъг период в източната и периферия. Предвид посоката на движение на въздушните маси в хоризонтална равнина, която при тези вихри е по посока, обратна на часовниковата стрелка, въздушният пренос над страната ще бъде от южната четвърт(от югоизток, впоследствие от юг  и югозапад). Облачността ще бъде по-често значителна, след като още утре страната ни ще попадне под влияние на циклоналната област от "ничията земя" в която се намира в момента - между нея  и Черноморския антициклон, когото споменахме.
Според повечето модели, до понеделник-вторник идната седмица страната ни ще остане под влияние на тази обширна долина или междинните гребени, разделящи по-малките циклонални вихри, които ще се движат по периферията и.
Според тях, след преваляванията утре и в четвъртък - предимно слаби, освен на югоизток и по Черноморието, нови такива се очакват в понеделник и, още веднъж, вече на границата на периода, за който могат да се правят достоверни прогнози - към сряда, 22 януари. Първите валежи утре и вдругиден в низините ще бъдат от дъжд, а границата в планините, над която ще вали сняг, ще бъде над 1900-2000 метра заради топлата въздушна маса във височина, разположена над региона.
Впоследствие, идният понеделник и, евентуално, сряда, снежната граница би трябвало постепенно да се снижава, оставайки на 1200-1500 метра най-общо според сегашните предварителни преценки. Прогнозите относно втория и третия процес ще бъдат уточнявани впоследствие, до края на седмицата.

Опитите за предварителен анализ на тенденциите в "опашките" на моделите, включващи период по-дълъг от 7-8 дни напред във времето са рисковани, а конкретни прогнози, базирани на тях са несериозни, а често - и комични, на фона на реалното време в съответния период: вероятно мнозина от вас знаят "прогнозите", които някои сайтове дават и продължават упорито да дават за "настъпването на снежен Армагедон" още от средата на ноември до днес. Последният така и не настъпи, а и няма да настъпи - поне до 21-23 януари при настоящата барична обстановка и атмосферна циркулация над континента и Атлантика.

 Единственото, което може да се направи, е да се обобщят тенденциите в моделите. От една страна, с голяма вероятност на този етап Атлантикът продължава да бъде доста активен, макар с известна меридионална фаза, при която голямата циклонална долина е издължена на юг. От друга, в края на тази и началото на следващата седмица, в относителна близост до нашия регион, Европейска Русия и Северна Украйна, ще се разположи много студено ядро континентална арктична въздушна маса. Последното моделите почти без изключение впоследствие изместват на изток, без то да ни засегне съществено, освен с най-далечната си и трансформирана периферия при земята в някои сценарии. При наличие на толкова сериозен "студ" в опасна близост до нас, обаче,  винаги трябва да се има едно наум. Докато в последните месец-два, колкото и да звучи парадоксално, студът у нас и теоретично нямаше "откъде да дойде" в рамките на реалистичните 4-5 дневни прогнози, от утре до средата на следващата седмица поне, такова място в близост до нас е налице.
От трета страна, всякакви аналогии с края на януари и първата половина на февруари 2012 година в момента имат една генерална пречка пред шанса си за реализация: Активният циклонален Атлантик. Преди две години активността му изглеждаше почти спряла и това позволи на изключително студени арктични въздушни маси, формирани около акваториите на Карско море и Ямал да стигнат далеч на запад и югозапад по периферията на гигантски континентален антициклон,  чак до Мароко. Сега подобен сценарий изглежда почти невъзможен, поне в рамките на следващите 2 седмици, именно заради несекващата циклонална активност, която непрекъснато атакува континента и на север, и през центъра, и както очертахме по-горе, на юг, към нашите региони.
Ще продължим да следим обстановката на континента и в следващите дни.