Испански учени установиха, че работата от къщи намалява замърсяването на въздуха с 10 процента, а ако 40 процента от служителите в сектора на услугите работят от къщи четири дни, автомобилните газове са по-малко с 15 процента, съобщи в. "Дейли мейл".

При работа от къщи два или три дни нивата на азотен двуокис намаляват с четири и осем процента.

Изследването използва данни за мобилността и качеството на въздуха в Барселона по време на пандемията от Ковид-19.

При работа от къщи два, три или четири дни, продължителността на пътуванията до и от офиса намаляват съответно с 12,5 процента, 25 процента и 37,5 процента, а изгорелите газове - с 5, 10 и 15 процента.

Значителна част от хората работеха дистанционно по време на пандемията и с възобновяването на икономическия живот се обсъжда дали някои сектори да не преминат към хибридни форми на работа, или дори да останат извън офисите. Учените от института по околна среда към Автономния университет в Барселона разглеждат ефекта на различни сценарии за работа върху въздуха в града им.

"Предлагаме дистанционната работа да бъде приоритизирана и насърчавана като ефективен принос към намаляване на дългосрочното замърсяване на въздуха в градовете и при кратките пикове на замърсяване на въздуха" - пишат авторите на изследването.