В средата на ледения шелф  Пайн Айлънд в Западна Антарктика се е образувала 30-километрова пукнатина. Тя влиза в контакт с топла океанска вода, което причинява топене отдолу, обяснява Стеф Лермит, служител на Техническия университет в Делфт (Холандия).

Според учения пукнатината може да се увеличи още 10 километра, преди една или няколко части да се отделят от ледника. Той напомня, че през 2017 г. огромен айсберг се откъсна от остров Пайн. Лермит е открил нова пукнатина, анализирайки сателитните изображения, които получава ежедневно по имейл. "Беше сряда вечер, 3 октомври. Изведнъж видях това, което не бях виждал предишния ден - каза той.

Ако айсбергът остане цял, размерът му ще бъде 300 квадратни километра, което е повече от миналогодишния, достигнал размер от 267 квадратни километра. Образуването на айсберги е естествено за един ледник, но що се отнася до остров Пайн, това се случва все по-често, в сравнение с предходните години.

Това ще бъде шестото мащабно отделяне от януари 2001 г.

След това отделяне на големи айсберги се случи през ноември 2007 г., декември 2011 г., август 2015 г. и септември 2017 г.

"Съдейки по факта, че разривът вече минава през почти целия ледник, новият айсберг ще се отцепи сравнително скоро", каза Лермит. Според учения, това ще се случи в рамките на няколко седмици или месеци, до края на Антарктическото лято.

Веднага щом настъпи отделянето, айсбергът вероятно ще остане неподвижен и почти цял, ако океанските течения не го пренасят на север. След това ще се стопи в по-топлите води на север.

Пайн Айлънд  е един от най-бързо топящите се ледници в Антарктика. Всяка година губи 45 милиарда тона лед, което води до увеличение на морското равнище с 1 милиметър на всеки 8 години само благодарение на неговия принос. Според учените, ако се стопи целият, това ще доведе до увеличаване на морското равнище с 0,5 метра.

От друга страна тези пукнатини, водещи до поетапното отделяне на лед са важни, защото не позволяват на ледника да влезе в океана напълно. Веднага щом това се сллучи, леденият остров Пийн Айлънд ще отстъпи с почти 6 километра.

Проучване, публикувано в Live Science.