Времето у нас и в европейската част на Русия, където продължават да падат топли температурни рекорди, рязко контрастира със студа в централната част на Северен Сибир.

Там е по-студено от обичайното с 8 до 10 градуса.

Снимка: ГМЦ РФ

По-нататък, следващата много топла област е в североизточната част на Сибир и особено Аляска, последвана от рекордно студена в САЩ и отново топло време  към Гренландия.

В западна Европа е малко по-хладно от обичайното и затваряме кръга със споменатата в началото топла аномална зона в Русия, час от която сме и ние на Балканите.

През нощта на 11 ноември в Евенкия (автономна облас в руския Северен Сибир) и северните райони на Красноярския край температурата спадна до −41 ... −44 градуса. В Якутия дневната температура не надвишаваше -30.

Този температурен фон се счита за много нисък за това време на годината. Средната дневна температура е с 6-8 под нормата.

Важно е да се отбележи, че това не е краткотрайно охлаждане, а продължителен атмосферен процес. В следващите дни ще стане още по-студено, а площта на студената аномалия ще се разшири. Вижте картата на температурните аномалии:

Карта: https://climatereanalyzer.org/

Според прогнозите в района на Ханти-Мансийск нощните студове ще бъдат до -25 ... −30, а на места до -37 градуса. В северната част на Красноярския край - дори −38 ... −43 градуса.

В района на Иркутск нощните стойности ще падат до -30 ... −35.

В област Томск преобладаващата температура през нощта ще бъде −23 ... −28.

Студът в по-малка степен ще засегне Западен Сибир. В региона на Омск ще бъде "само" до -21 градуса.