Девет души бяха арестувани в събота, включително активисти, които се залепили за моста Тауър в Лондон в знак на протест заради липсата на правителствени действия две години след като парламентът обяви извънредна ситуация за климата, съобщава Гардиън.

Вълната от "бунт на единиците" започна в събота, организирана от Extinction Rebellion (XR) и включва стотици активисти, които блокират пътища, като седят сами, носещи табели, изразяващи страховете си за бъдещето.

По-рано в събота полицията затвори Тауър Бридж за движение на юг, след като Морган Троуланд, 38-годишен активист, се прикрепи към моста.

Троуланд, строителен инженер от Хакни, източен Лондон, заяви пред PA Media: "Ужасен съм, че милиарди ще умрат заради климатичната криза, хората и другите обитатели на планетата. Страх ме е, че много хора приемат това или се чувстват безсилни да променят. Искам да покажа на зрителите, че дори всеки от нас поотделно има феноменална сила. "

Друг протестиращ блокира улица в Нотингам, докато си слагаше дъска за сандвич с надпис: "Ужасен съм от перспективата , които синът ми ще трябва да изтърпи поради кризата с климата."

Протести се проведоха в градовете в цялата страна, включително Нотингам, Бирмингам, Оксфорд, Брадфорд, Нюкасъл и Суонзи.

Деветте ареста, свързани с протестите в Лондон, бяха в различни части на града, включително на Тауър Бридж, Уестминстърския мост и моста Блекфриърс, и в Клапхам, Харинг, Бромли, Тауър Хамлетс и Ламбет.

XR заяви в изявление, че правителството се движи твърде бавно към намаляване на емисиите, цитирайки множество доклади, според които Великобритания ще пропусне целите си, освен ако министрите не предприемат незабавни действия.

Този начин на протест е вдъхновен от руски активист, който блокира движението, като излезе на многолентова магистрала край Москва, съобщи говорител на групата.

Действието на XR съвпадна с над 40 протеста срещу законопроекта за полицията, престъпността, присъдите и съдилищата, който също се проведе на 1 май, съсредоточен основно в Лондон.

Говорител на Министерството на вътрешните работи каза: "Правото на протест е крайъгълният камък на нашата демокрация, но през последните години наблюдаваме увеличаване на използването на разрушителни и опасни тактики."

Той добави: "Тези нови мерки няма да попречат на хората да изпълняват гражданското си право да протестират и да бъдат изслушани, но ще предотвратят мащабни смущения - позволявайки на мълчаливото мнозинство да продължи живота си."