Земната атмосфера се оказва по-чувствителна към емисиите въглероден диоксид, отколкото се предполагаше.

Надеждите, че повишаването на средната глобална температура до 2100 година ще бъде задържано под 2,5 градуса по Целзий, могат да бъдат попарени, ако парниковите емисии продължат в сегашния обем, предава агенция Ройтерс.

Ново изследване установи, че земната атмосфера е много по-чувствителна към въздействието на въглеродния диоксид, отколкото се предполагаше досега. Агенцията цитира изследване на Световната програма за климатични изследвания със седалище в Женева. Проучването за пръв път от десетилетия стеснява обхвата на повишаването на температурата, причинено от удвояването на емисиите от въглероден двуокис в сравнение с прединдустриалната епоха.

Изследователите са установили, че удвояването на тези отлагания в атмосферата ще причини глобално затопляне от порядъка на 2,6-4,1 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Новите прогнози са поне с 1 градус по-високи от минималната стойност на предишните предвиждания, чиито нива варираха от 1,5 до 4,5 градуса по Целзий.

"Ако се запази същият ритъм, ние ще удвоим емисиите на CO2 до 2080 година", заяви съавторът на проучването Зеке Хаусфадър от Изследователския център в Окланд, Калифорния.

По неговите думи климатичните промени продължават да бъдат стряскащи, въпреки Парижките споразумения, които предвиждат задържането на повишаването на глобалните температури до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха до края на века.

По думите на Хаусфадър тези цели е невъзможно да бъдат постигнати, ако не бъдат драстично намалени емисиите от парникови газове.

Познат като параметър за климатичната чувствителност, удвояването на концентрациите на CO2 беше широко използван модел за предвиждането на бъдещите температури от края на 70-те години.

Новото проучване, публикувано в изданието "Ривюс ъв джиофизикс", е използвало компютърни симулации със сателитни наблюдения, исторически и праисторически температурни данни, взети от сърцевината на дървета.

Изследването дава точни указания колко ще се повишат глобалните температури при повишаването на емисиите от СО2. Досега глобалните средни температури са се повишили с 1,2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

ИЗБРАНО