Guardian съобщава, че природозащитниците заплашват със съдебни действия в опит да спрат разработването на ново газово находище в Северно море, за което правителството на Обединеното кралство е дало зелена светлина.

Изданието добавя: "Експертите по въпросите на климата реагираха с гняв, след като  правителството обяви, че е дало "окончателно регулаторно одобрение" на находището Джакдоу (Jackdaw), което ще се разработва от петролната мултинационална компания Shell.

Само няколко минути преди Обединеното кралство да започне четиридневен официален празник по случай платинения юбилей на кралицата, министърът на бизнеса Кваси Куаренг заяви: "Газовото находище Джакдау - първоначално лицензирано през 1970 г. - днес получи окончателно регулаторно одобрение.

Ние стимулираме възобновяемите енергийни източници и ядрената енергетика, но също така сме реалисти по отношение на енергийните си нужди в момента. Нека да добиваме повече от необходимия ни газ от британски води, за да защитим енергийната сигурност".

Според "Гардиън" решението "е в разрез с ясните доказателства на учените, че страните трябва спешно да намалят емисиите на парникови газове, за да избегнат най-тежките последици от климатичната криза...

Jackdaw е само последният голям проект за изкопаеми горива, одобрен от Обединеното кралство, откакто то е домакин на COP26".

BBC News пише, че находището Jackdaw, източно от Абърдийн, има потенциал да произвежда 6,5 % от британския добив на газ, като добавя:

"В момента се работи по този проект: "Регулаторното одобрение идва в момент, когато правителството на Обединеното кралство се стреми да увеличи вътрешния добив на енергия след нахлуването на Русия в Украйна. Първоначално предложенията на Shell бяха отхвърлени по екологични причини през октомври."

В други новини от Обединеното кралство "Файненшъл таймс" пише, че "британските министри са подложени на нападки за това, че са предприели подход "в последния момент", за да подсилят вътрешните енергийни доставки тази зима и да избегнат възможността за прекъсване на електрозахранването, ако Русия спре газа за Европа".

Той добавя: "Великобритания е изправена пред бърз спад на ядрените мощности, които представляват около 16 % от общото [производство].

Всички ядрени електроцентрали, с изключение на една, трябва да излязат от експлоатация до края на десетилетието, а единствената нова централа в процес на изграждане - Hinkley Point C - е засегната от многобройни закъснения.

Удължаването на живота на въглищните електроцентрали би трябвало да е по-просто, но миналата седмица EDF беше принудена да предупреди министъра на бизнеса на Обединеното кралство Кваси Куартън, че "спешно" се нуждае от решение за удължаване на живота на въглищната електроцентрала West Burton A в Нотингамшир, за да може да бъде използвана тази зима.

Министърът на бизнеса в сянка на лейбъристите Ед Милибанд е заявил, че "недалновидността на правителството е поразителна".

В изявление правителството настоява, че удължаването на живота на ядрените централи е "изцяло въпрос на оператора и независимия регулатор, основан на съображения за безопасност".

В частен план официалните лица се опитаха да омаловажат предупрежденията за продължителни прекъсвания на електрозахранването във Великобритания п рез тази зима, твърдейки, че те биха настъпили само в най-лошия случай."

The Economist публикува новина за това защо "Претоварената електрическа мрежа във Великобритания забавя жилищните проекти".