Буря в Балтийско море причини наводнения по крайбрежието на Германия и Дания тази сутрин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията уточнява, че се очаква бурята да достигне връхната си точка късно вечерта.

В Германия улиците близо до морето в пристанищните градове Фленсбург, Кил, Любек и Визмар са били под вода, наводнения е имало и в други селища по брега. На места в Германия и Дания са преустановени фериботните превози. Очаква се бурята да засегне и райони в Южна Швеция.

"Възможни са бурни ветрове по бреговете на Балтийско време и островите до 2 ч. след полунощ", заяви Ане Вийзе от националната метеорологична служба на Германия. Германската морска и хидрографска агенция предвижда тази вечер пик на бурята по бреговете на Кил и Любек.

Прогнозите сочат също, че във фиорда Фленсбург, в непосредствена близост до германската граница с Дания, нивото на водата ще се повиши с два метра. Подобно покачване не е наблюдавано там от близо век, посочва ДПА. "Водата идва. Вече е до вратата ни", заяви говорител на полицията във Фленсбург.

На датска територия се очаква бурята да е дори по-силна. Датската метеорологична служба прогнозира покачване на нивото на водата до 2,4 метра.

Тези явления са свързани с огромния циклон, разположен над западната част на континента.

Докато в западната и северозападна част на вихъра се спуска влажен и студен атлантически въздух, в челната югоизточна област към Балканите започна пренос на топъл въздух и в момента на места в страната вече има температури около и над 30 градуса.

Топлото време у нас ще се задържи и в следващите дни. Кратки превалявания ще има в края на седмицата, но като цяло няма да бъдат значителни.