След като удари Куба с ветрове със скорост над 100 километра в час, бурята Ета се насочи към Флорида. Опасенията са, че мощта на стихията ще се увеличи и отново ще се превърне в ураган.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви извънредно положение за осем окръга в щата, докато Ета се приближава, призовавайки жителите да се запасят със стоки от първа необходимост.

Властите затвориха плажовете, пристанищата и пунктовете за тестване за Covid, спрян е общественият транспорт, а жителите са призовани да стоят далеч от улицата. Няколко убежища бяха отворени в Маями и Флорида Кийс за живеещи в мобилни къщи и ниско разположени райони.

Ета вече отне живота на повече от 200 души в Латинска Америка. Тя удари Карибското крайбрежие като ураган от четвърта степен, но постепенно силата й намаля.

Бурята причини преливане на реки и наводнения в крайбрежните зони в Куба, където 25 000 души бяха евакуирани. Това стана в момент, когато спасителни екипи все още издирват затрупани хора под огромно свлачище в Гватемала, причинено от Ета. В неделя властите съобщиха, че броят на жертвите там е нараснал до 27 души, а над 100 все още се издирват.

Най-малко 20 души пък са загинали в Южно Мексико, а местните власти в Хондурас съобщават за 21 жертви, въпреки че националната агенция за бедствия е потвърдила само за осем.