Потребители в социалните мрежи нарекоха бурята, разразила се в мадридското предградие  Арганда дел Рей "DOOMSDAY STORM".

Улиците му се превърнаха в бушуващи бързеи и реки, влачещи ледени натрупвания от падналата градушка в последвалото наводнение наводнение около 18:00 часа вчера привечер.

Засега няма съобщения за сериозно пострадали или смъртни случаи. 

Стихията е причинена от студен фронт, зад когото се намира силно контрастна по-хладна въздушна маса от тази преди него.

Тази сутрин метрото и пътищата в Мадрид и околностите му продължават да са засегнати от силните наводнения, които снощи заляха улиците и предизвикаха 150 намеси на пожарникарите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В най-засегнатия град Арганда дел Рей (в близост до столицата) местните медии показват улици, заляти от кални потоци, по които се носят коли и мебели.

"Няма пострадали, а намесите ни  бяха относително дребни за буря с подобни мащаби: махане на клони от пътища, наводнения в гаражи, подземия или търговски обекти", каза говорител на спасителните служби на Мадрид.

Пожарникарите в района са се намесили 152 пъти вчера.

Четири опасващи испанската столица магистрали бяха отрязани вчера, както и пет линии на метрото, където някои станции са напълно наводнени.

Тази сутрин движението по някои магистрали все още е затруднено, а една от линиите на метрото продължава да е прекъсната при Арганда дел Рей.

Болницата на този град на югоизток от Мадрид е наводнена и са засегнати операционната зала и родилното отделение. Наводнена е била и болницата "Ла Пас" в Мадрид.

В нашата страна, поне в следващите 7-8 дни, подобни опасни явления не се очакват. Оставаме в плен на по-горещото от обичайното за последните дни на август и началото на септември, време.