Жълт код за ниски температури е обявен в 14 области на страната за 1 декември, сочи справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

В тези области дневните температури ще останат под нулата.

В сутрешните часове в Дунавската равнина ще има ниска слоеста облачност или мъгла, минималните температури ще са между минус 15° и минус 10°, а в Южна България -  от минус 5° до минус 2°.

Утре от запад ще се заоблачи с предимно средна и висока облачност, най-късно над североизточните райони, където ще има повече слънчеви часове. Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури - в Северна България между минус 4° и 1°, в Южна България и по крайбрежието на морето между 3° и 8°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

След обяд от югозапад ще заоблачи. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 0° и 3°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. В планините ще е предимно слънчево. Около и след обяд от запад облачността, предимно висока, ще се увеличи. Ще духа умерен, по високите и открити части временно до силен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 1°, на 2000 метра - около минус 4°.

В неделя и през първите дни от следващата седмица от юг-югозапад ще се пренася топъл въздух и ще се затопля, повече в планините и планинските райони. Облачността, средна и висока, ще се увеличи. В равнините ще има ниска облачност и мъгла, която в западната и централна част от Дунавската равнина ще задържа през целия ден и там дневните температури ще остават отрицателни.

В неделя минимални температури в Северна България ще бъдат между минус 13° и минус 8°, в Южна България - между минус 7° и минус 2°; максималните - между 2° и 7°, в Дунавската равнина - минус 5° - минус 3°.

Във вторник през страната ще премине размит атмосферен фронт. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен северозападен вятър. Облачността ще се увеличи и на места ще превали слаб дъжд, в планините - слаб сняг. В Северозападна България, заради наличието на снежна покривка и отрицателни температури в приземния слой, ще има условия за поледици, през нощта - и заледявания.