Аномално разпределение на температурите имаме днес в страната. Те се дължат на температурната инверсия, която е подсилена и още по-подчертана, заради наистина мощния топъл пренос във височина.

Минималната температура тази сутрин в София е под минус 8 градуса, а в ранния следобед максималната стойност така и не надвиши минус 3 градуса. Когато през цялото денонощие температурата в определено място е отрицателна, това се нарича леден де - втори пореден, след вчерашния..

За разлика от София, на връх Мусала, разположен на почти три километра над морското ниво, максималната стойност, измерена в станцията на НИМХ е...цели 2 градуса над нулата.

Теоретично, ако вземем един обем от този въздух на планинския ни първенец и го свалим на морското ниво, температурата му би била, в зависимост от някои други фактори, между 20 и почти 30 градуса (!).

По-топло е в хълмистите части на низините и по Черноморието - във Варна е над 12 градуса, а в Разград - 7-8 градуса над нулата.

В следващите дни, инверсията ще се разруши с появата на вятър от запад утре и вдругиден, а в следващата седмица през някои дни отново ще се създават инверсионни обстановки, но не чак толкова подчертан и "учебникарски" като днешните.

 

Температурната инверсия, която е завзела голяма част от страната, е най-изявена в затворените котловини и ниски части на равнините. Така, например, във Видин максимумът също е един градус под нулата, т.е там също има леден ден.