Десетки ски курорти в Европа остават затворени заради липсата на сняг и рекордно високите температури. Единствената добра новина е, че рязко са намалели контузиите по пистите във Франция, просто защото скиорите са далеч по-малко от предишни години, предаде bTV.

В Австрия контузиите се оказват много по-тежки отпреди, заради липсата на естествен сняг, който омекотява евентуални удари извън пистите с изкуствен сняг. Има обаче и много успешни нововъведения като слънчеви батерии над седалките на лифтовете. Така те произвеждат повече енергия, отколкото харчи съоръжението. Или по-ниска скорост на влековете, тъй като няма дълги опашки. Една минута повече чакане за скиорите гарантират 20% по-малко енергия за съоръжението.

Опитните скиори тази година правят резервации в последния момент във френски курорти над 2000 метра. Съоръженията на по-ниска надморска височина остават затворени.

"Има различни явления - метеорологичната ситуация с размразяването с топене на снега по пътеките и появата на камъни, а също и силен вятър, който изглади ски пистите, така че затворихме от съображения за сигурност", каза директорът по сигурността Жак Галс. 

Лишени от характерния си пухкав сняг, световноизвестните швейцарски писти се оказаха празни.

"Когато погледнете към нашето място, ви напомня повече на Великденския заек, а не на зимна приказка. Наистина е необикновено", каза директорът на ски съоръжение Феликс Мерц.

"Малко е жалко, сега има писта за бобслей, която да използваме. Хората се опитват да намерят други неща за правене", заяви турист.

В Австрия от началото на ноември по ски пистите са загинали 13 души заради необичайно топлото време, твърде малкото сняг и несигурните скиори. В Чехия, където температурите достигнаха близо 19 градуса по Целзий, ски курортите също бяха принудени да спрат лифтовете и да ограничат услугите.

"Чакахме тук до през нощта, бяхме готови да направим изкуствен сняг, но за съжаление не беше възможно", каза Милан Рихтар, служител в ски курорт.

В първите дни на януари Испания отчете рекордните 25 градуса по Целзий. В испанската част на Пиренеите работят едва 1/3-та от пистите, а в Кантабрия курортите са затворени. Дори в Андора работят само половината от съоръженията.

Според статистиката, 170 ски курорта в Европа за затворили през последните 70 години заради все по-малко сняг. Прогнозите сочат, че голяма част от алпийските курорти ще загубят цели 70% от снежната си покривка до края на века.