Глобалното затопляне ще нанесе големи щети на природата, инфраструктурата и икономиката в Германия, твърди правителствен доклад, цитиран от ДПА.

Рисковете от глобалното затопляне за страната са се увеличили спрямо 2015 г., когато е публикуван предишният доклад за въздействието на климатичните промени в Германия. Това обясни министърът на околната среда Свеня Шулце, която представи доклада. В неговото изготвяне са участвали експерти от различни федерални ведомства.

В доклада са анализирани 100 последствия от климатичните промени, по какъв начин те ще си взаимодействат. Описани са два сценария до 2100 г.

При песимистичния сценарий се очаква затопляне с три градуса по Целзий до средата на века в сравнение с ранната индустриална епоха. Прогнозираното затопляне в оптимистичния сценарий е с 2,4 градуса по Целзий.

"През 50-те години на миналия век в Германия е имало средно три дни в годината, в които температурите са били по-високи от 30 градуса по Целзий. Сега тези дни вече са 10", каза министър Свеня Шулце.

Резултат са горещите вълни, горските пожари, сушата, недостига на вода, обилните валежи и наводненията.

"Това са първоначалните и отчасти опустошителни последици, които ни показват, че не можем да позволим на климатичните промени да продължават, а ние да се приспособяваме към последствията от тях", заяви още германският министър на околната среда.

Анализът за въздействието на климатичните промени в Германия се прави на всеки шест години.